Edward Norton is een geweldig acteur met drie Oscar-nominaties op zijn naam. Het was zodoende een makkie om vijf van zijn beste films op een rijtje te zetten. Sterker nog: we moesten zelfs een aantal toppers (Primal Fear, The People vs. Larry Flynt, Moonrise Kingdom) weglaten! Maar ondanks dat Norton wat ons betreft de allerbeste is, begaat hij ook wel eens een miskleun. Zodoende vind je hieronder ook drie van zijn slechtste films...

De beste films van Edward Norton

1. American History X

American History X kent één van de beste openingsscènes in de filmgeschiedenis. Alleen al de herinnering aan die stoeprand doet onze maag al omkeren… In deze film speelt Edward Norton voormalig neonazi Derek Vinyard, die nadat hij uit de gevangenis komt, probeert om zijn broertje Danny het rechte pad op te krijgen. Danny dreigt namelijk precies dezelfde fouten te maken als Derek vroeger. Gaat dat zien, juist nu!

Article continues after the ad

2. Fight Club

Fight Club zit zo vernuftig in elkaar, dat je ‘m minstens twee keer moet zien. Pas dan heb je echt in de gaten dat we hier met een moderne klassieker te maken hebben. Check dan ook vooral die dronken scène nog eens! Edward Norton is The Narrator, die vrijwel elke seconde van Fight Club in beeld te zien is. Knap genoeg weet hij daarbij constant de aandacht vast te houden. Sterker nog: zijn personage is een van de meest geliefde anti-helden ooit geworden!

3. The Grand Budapest Hotel

The Grand Budapest Hotel vertelt het verhaal van conciërge M. Gustave (Ralph Fiennes) van het beroemde Budapest Hotel en de lobbyjongen Zero Moustafa (Tony Revolori). Ze worden vrienden en gaan samen op avontuur. The Grand Budapest Hotel voelt alsof je moeder je een sprookje vertelt. De film is geen seconde saai! Edward Norton maakt deel uit van een veel grotere (en imposante!) cast, maar is toch essentieel onderdeel van de film.

the grand budapest hotel edward norton

4. 25th Hour

In 25th Hour zijn we getuige van de langste dag van het leven van Monty Brogan. Aan het einde van deze 24 uur gaat hij namelijk de gevangenis in omdat hij een drugsdealer is. De film draait echter niet om de gevangenis, maar om de angst het leven dat je kent achter te laten. Sowieso is de hele situatie tragisch. Brogan lijkt helemaal niet zo'n slecht persoon. Hij redt zelfs een hond! Edward Norton weet meesterlijk de spijt en frustraties van de hoofdrolspeler weer te geven.

5. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Het personage van Edward Norton in Birdman is een briljante method-acteur die gefrustreerd is over het feit dat hij moet werken met een uitgerangeerde acteur uit een superheldenfilm. Birdman is een geweldige donkere film die bewijst dat Norton niet bang is om zichzelf en zijn carrière de gek aan de steken. Het kan namelijk niet anders dan dat Norton zich ervan bewust is dat het personage dat hij speelt vrij veel op hemzelf lijkt...

birdman edward norton

De slechtste films van Edward Norton

6. Death to Smoochy

Wanneer kindershowhost, Rainbow Randolph, wordt ontslagen, staat zijn vervanger, Sheldon Mopes, aka Smoochy the Rhino, al klaar. Helaas kan al het talent in deze film (naast Edward Norton ook Robin Williams) uiteindelijk geen kant op met het script, dat in principe toch best een veelbelovend uitgangspunt heeft. Death to Smoochy is eigenlijk alleen aan te raden als je Norton eens wilt zien dansen...

7. Pride and Glory

In Pride and Glory speelt Edward Norton een brandschone politieagent met een geweten. Daarmee is hij de enige in zijn familie. Helaas is de film behoorlijk clichématig, zo weet Pride and Glory zich nergens te onderscheiden van andere politiefilms en familiedrama's. Net als in Death to Smoochy ligt dat echter niet aan de getalenteerde cast, met onder meer Colin Farrell en Jon Voight op de aftiteling.

8. Stone

We vallen in herhaling, maar ook Stone kent een sterke cast (Robert De Niro en Edward Norton), die niet onverdienstelijk acteren! Helaas wordt dit pluspunt echter meteen teniet gedaan door een script met een overvloed aan plotwendingen. Norton speelt een gevangene die samen met zijn vrouw probeert om een bijna gepensioneerde reclasseringsambtenaar over te halen hem vroegtijdig vrij te laten.

stone edward norton robert de niro