Dit weekend zou een internationale feestdag moeten plaatsvinden: Leonardo 'levende legende' DiCaprio blaast dan namelijk 44 kaarsjes uit (check hier wat funfacts over Leo). We willen niet te hard van stapel lopen (ok, toch wel), maar we zijn even in zijn oeuvre gedoken. We zetten zijn drie beste en drie slechtste films op een rijtje. En jup: The Revenant en The Titanic zitten er niet tussen. Shoot us.

Slecht: J. Edgar

Verhuld achter een oude-mannen-masker en met een dik accent, probeert Leonardo in J. Edgar nét iets te hard om de film naar Oscarnight te slepen. En we get it: de film heeft alles om de gouden beeldjes binnen te slepen: Clint Eastwood aan de knoppen, een verhaal over een legendarische FBI-agent en een complete metamorphose. Maar hoe hard Leonardo ook probeert, de verwarrende verhaallijn doet hem de das om.

Slecht: Body of lies

Leonardo's acteerwerk als CIA-agent in Body Of Lies is niet het probleem van deze film. Laten we zeggen dat Body of Lies gewoon niet erg gedenkwaardig is. Sterker nog: grote kans dat je deze film nooit hebt gezien. In de biocoop hengelde de film een schamele 40 miljoen dollar binnen, wat het budget van 70 miljoen slechts een beetje kon vullen.

Slecht: The Man in the Iron Mask

In The Man in the Iron Mask neemt Leonardo twee rollen op zich: die van Koning Louis XIV en zijn tweelingbroer Philipe. Eén van de broers wordt door de ander gevangen gehouden achter een ijzeren masker. Deze film verscheen op de hielen van The Titanic, en dus trok Leo's smoeltje een hoop bezoekers naar de bioscoop. Critici waren minder enthousiast. Ze noemden de film 'minder-dan-prettig' en slapjes. Tja. Mee eens.

 

Goed: The Departed

Scorsese (waar Leo nu ook weer mee aan het werk is) had een meesterwerkje in handen met deze remake van de thriller Infernal Affairs uit Hong Kong. En dat is mede dankzij hoofdrolspeler Leonardo. Zijn rauwe, intense rol als wanhopige man die bijna zijn identiteit kwijtraakt is achterlijk goed. De Oscar voor De Beste Film is voor een groot deel dan ook aan zijn optreden te danken.

Goed: Django Unchained

Django Unchained is een stuk beter in het deel waar Leonardo voorbij komt. Op een onmogelijke manier weet hij de doodenge gestoordheid van slaven-eigenaar Calvin Candie te combineren met een vleugje charisma. Het is onmogelijk om weg te kijken als Leonardo één van zijn monologen houdt en je bevangt met zijn beangstigende aanwezigheid. Eerlijk? Een Oscar was hier op zijn plaats geweest.

Goed: Catch Me If You Can

Leonardo is beter dan óóit in Catch Me If You Can, waarin hij een crimineel speelt die zich voordoet als piloot, dokter en advocaat. Leonardo speelt deze rol bril-jant! Aan het begin van de film zie je een kwetsbaar ventje die zijn ouders ziet scheiden, waarna hij in de loop van de film verandert in een onherkenbare oplichter. Hij is overtuigend, misleidend, flirterig en soms zelfs tragisch. Stiekem durven we dit tóch Leo's beste rol tot nu toe te noemen.

 

We melden het al: Als je dacht dat na de redelijk geflopte Ghostbusters 2016-film het tabee was voor je favoriete eighties spokenjagers, dan had je het mis! In 2020 gaat het gebeuren, dan komt Ghostbusters III. En nu is het eerste teken van leven er, de teaser trailer!

Het belooft wat

Er was al geroddel in de gangen over animatiefilms van Ghostbusters, maar toen kwam het nieuws. Ghostbusters I uit 1984 en Ghostbusters II uit ’89 ging een vervolg krijgen met Ghostbusters III. En om dat te bevestigen verscheen vandaag een teaser trailer online. Dat is een trailer die de sfeer van een film laat zien, zonder dat er beelden van de daadwerkelijke film worden getoond. Dat kan ook niet, want het script wordt nu geschreven. Maar de trailer is veelbelovend, want precies dat wat we zoeken in een Ghostbusters-film lijkt erin te gaan zitten: het echte eighties-gevoel. Net zoals Stranger Things. Je weet wel, een laagje zogenaamd-oud er overheen. Mysterie, bliksem, awww. Kijk maar!

 

Zo vader, zo zoon

Leuk weetje is dat de originele Ghostbusters gemaakt zijn door Ivan Reigman. En wie schrijft nu (samen met Gil Kenan) aan de scripts en zal het regisseren? Zijn zoon Jason Reitman. Hoe. Gaaf. We horen ‘papaaaaa, ik lijk steeds meer op jou’ op de achtergrond en wachten met spanning op deze belofte voor 2020. En weet je dat zelfs nu mensen nog geloven dat het verschijnen van Ghostbusters III een hoax is? Wij niet!

Disney en Marvel hebben hun zaakjes goed voor elkaar! Het Marvel Cinematic Universe is ontzettend populair, en na de overname van FOX hebben ze bíjna alle Marvel-helden weer tot hun beschikking. Volgens James McAvoy (X-Men) wordt het wel héél lastig om de X-Men bij de andere superhelden te voegen…

McAvoy sprak met Yahoo Entertainment over de X-Men en het Marvel Cinematic Universe, tijdens de promotietour van Glass, de laatste film in het Unbreakable-universum van M. Night Shyamalan.

De acteur, die Charles Xavier speelt in de X-Men-films, sprak nog niet met zijn collega Samuel L. Jackson over een mogelijke Marvel-samenwerking. ‘Ik weet eigenlijk niet zeker of de X-Men daar makkelijk inpassen. Misschien wel, hoor! Het lijkt me alleen erg lastig.’

Avengers vs. X-Men

Volgens de acteur verschilt de achtergrond van de superhelden erg veel, waar hij natuurlijk gelijk in heeft. ‘In het Avengers-universum zijn er niet zo veel superhelden. Aardig wat, natuurlijk, maar in het universum van de X-Men zijn het er mogelijk honderdduizenden of zelfs miljoenen!’

Volgens McAvoy is de dynamiek totaal anders, omdat de X-Men-verhalen een andere lading hebben. ‘Mutanten worden buitengesloten, moeten apart wonen, terwijl helden bij The Avengers een soort celebrities zijn. Hoe los je dat op?’

 

Tegelijkertijd denkt McAvoy ook niet dat het totaal onmogelijk is. ‘Ze zijn bij Marvel heel slim; als ze écht willen, kunnen ze misschien wel iets bedenken.’

Samuel L. Jackson reageerde een stuk uitgesprokener op de vraag, zoals we van hem gewend zijn: ‘Ja, het kan.’ Okee dan!

 

De vraag wordt steeds belangrijker, aangezien de overname van FOX steeds dichterbij komt. De X-Men, en o.a. Fantastic Four en Deadpool verhuizen mee naar Disney/Marvel. Nu de Netflix-helden één voor één geannuleerd worden, is Marvel bijna weer de baas over al zijn figuren. Behalve natuurlijk Spider-Man en de helden en schurken uit zijn wereld, maar dát is een verhaal apart.

Zien jullie het zitten om de X-Men te zien in een Avengers-film? Of is het beter als deze teams gescheiden blijven? Zelfs áls het doorgaat, dan is nog niet gezegd dat McAvoy ook echt weer terugkeert als Professor X. Het is best mogelijk dat de X-Men dan weer gereboot worden.

Glass draait vanaf deze week in de bioscoop. De nieuwste X-Men-film, Dark Phoenix, wordt in juni verwacht.