Mulan uit 2020 op Disney+

Als er één dag in het jaar groots gevierd moet worden, is het wel Internationale Vrouwendag. Op 8 maart van dit jaar zetten we natuurlijk het liefst al onze voorbeelden in het zonnetje, maar laten we beginnen met de moedige vrouwen uit diverse films. Kijk je mee naar ons overzicht?

1. De feministen uit Feminists: What Were They Thinking?

Je kunt natuurlijk altijd leren van Bridget Jones, Elle uit Legally Blonde of Miranda Priestly uit The Devil Wears Prada, maar het echte voorbeeld krijg je door in de geschiedenis te duiken. En laten we daar nu nog wel een tip voor hebben. In de docu Feminists: What were they thinking? zien we hoe enorm moedige vrouwen in de jaren zeventig de feministische beweging vormden. Want: feminisme is van alle jaren! Hoe leefden zij en dachten ze over gelijke rechten voor vrouwen? De diverse portretten van fotograaf Cynthia MacAdams geven daar antwoord op.

Meer zin in een andere docu? Wij hebben de beste voor je op een rijtje gezet.

Article continues after the ad


2. Katherine, Dorothy en Mary uit Hidden Figures

De met een Oscar genomineerde film Hidden Figures heeft niet één of twee maar wel drie powervrouwen in de hoofdrol! Het verhaal volgt namelijk Katherine Johnson, Dorothy Vaughn en Mary Jackson, drie geniale Afro-Amerikaanse vrouwen die werken bij NASA. Ze doen er alles aan om een ruimtemissie te organiseren. Hiermee willen ze namelijk een boodschap uitdragen: dat je ondanks je ras of geslacht alles kan bereiken wat je wil. Knoop dat dus maar goed in je oren voor als je de volgende keert twijfelt aan jezelf. Nergens voor nodig! 


3. Katherine uit Mona Lisa Smile

"Als je iets wil veranderen, begin bij jezelf." Nou, één ding is zeker: Katherine Watson uit Mona Lisa Smile heeft dat wel begrepen. Als deze docent in 1953 besluit les te gaan geven op een universiteit speciaal voor vrouwen, hoopt ze dat ze de leiders van morgen tegenkomt. Maar helaas voor haar knapt die luchtbel al snel uit elkaar! De studentes blijken namelijk meer gefocust op het vinden van een rijke man dan op hun opleiding. Tot Watson daar verandering in brengt. En die doortastendheid is wat Katherine een waar rolmodel maakt.


4. Katniss Everdeen uit The Hunger Games

Als er iemand bewijst dat je niet per se een man nodig hebt in je leven (of in de strijd) dan is het de enige echte Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) wel. Ze wist tijdens de Hongerspelen dagenlang alleen te overleven en zonder ook maar iemand te vermoorden de games te winnen. Uiteindelijk was daar Peeta (Josh Hutcherson) om er een heerlijk liefdesverhaal van te maken, maar zeg nu eerlijk: ze had ook best zonder hem kunnen winnen!

 

5. Period. End of Sentence.

De meeste vrouwen tussen de 15 en 45 jaar hebben één dingen met elkaar gemeen: ze menstrueren! Daar ligt zowel in de verre buitenlanden als in ons eigen land nog altijd een taboe op, maar laten we daar voor eens en altijd een einde aan maken. Dus een dikke tip: Period. End of Sentence. In deze mini-docu zien we hoe vrouwen uit een Indiaas dorpje een maandverband-revolutie bewerkstellingen en zoveel mogelijk vrouwen leren over menstruatie en maandverband. Want ja, het is normaal en moet dat ook blijven! 


6. Captain Marvel

Vergeet Marvel-superhelden als de Hulk, Thor en Doctor Strange, want er is één vrouw waar wij absoluut niet tegen willen vechten: Captain Marvel! Ze kan een maan kapot slaan en door de zon heen vliegen... en dat is vast nog maar het begin. Als er iemand haar ‘mannetje’ wel staat (wat dus gewoon een vrouwonvriendelijke uitspraak is), is zij het wel. Al is ze dan misschien niet de allersterkste Avenger, wij hebben bij lange na niet de kracht om haar bij te houden.

Brie Larson als Captain Marvel


7. Malorie uit Bird Box

Een duistere ziekte houdt de wereld in zijn greep en de enige oplossing is om voor altijd een blinddoek te dragen, aldus het plot van Bird Box in het kort. Samen met haar kinderen vlucht Malorie (gespeeld door de altijd fantastische actrice Sandra Bullock) van de ene plek naar de andere. Wij kunnen haar lef, durf en kracht om op eigen houtje voor twee kinderen te zorgen onder deze heftige omstandigheden natuurlijk alleen maar toejuichen. Over powervrouwen gesproken...


8. Pippi Langkous

“Ik heb het nog nooit gedaan. Dus ik denk dat ik het wel kan.” Massaal zijn we opgegroeid met dat kleine meisje dat niemand nodig had om gelukkig te zijn. Ze leerde ons om altijd in onszelf te geloven (‘loop maar door, ergens kom je er toch wel’), om mensen in hun waarde te laten (‘Als je hart maar warm is en klopt zoals het hoort, dan lijd je geen kou’) en vergeet haar rekentalent niet. Als er iemand dus wel in dit rijtje met moedige vrouwen hoort, is het onze jeugdheldin Pippi Langkous wel.


9.  Merida uit Brave

Met haar prachtige rode krullen is Merida uit Brave een verschijning om te zien, maar er zit nog zoveel meer achter. Deze gepassioneerde dame met haar natuurkrachten, magie en duistere eeuwenoude vloek brengt in eerste instantie haar familie in gevaar, maar bij de pakken neer gaan zitten, is duidelijk niet aan haar besteed. Ze doet er alles aan om het terug te draaien en dat is wat telt: verander wat je kunt veranderen, maar accepteren wat niet gaat.

10. Frida Kahlo uit Frida

De Mexicaanse schilderes Frida Kahlo is voor iedereen een voorbeeld, althans dat zou ze moeten zijn. Op jonge leeftijd raakte deze creatieve vrouw gehandicapt bij een busongeval, maar dat weerhield haar nergens van. Ze kanaliseerde haar lichamelijke pijn en de emotionele frustratie van haar stormachtige huwelijk namelijk door kleurrijke en provocerende doeken te maken. En ze was daarmee geen volger, maar een heuse leider tijdens de politieke, artistieke en seksuele revolutie van haar tijd! Haar belevenissen zijn te zien in de krachtige film Frida.

 

11. Mulan

Of je nu kiest voor de animatieversie of de live-actionfilm van Disney+, één ding staat buiten kijf: Mulan is een ware rockchick! Deze Disney-ster vermomt zich als man om zo de plaats van haar bejaarde vader over te nemen in het leger. Het echte meisje op wie de film gebaseerd is, vocht 12 jaar lang in het leger, kreeg hoge titels toegewezen, maar een beloning? Daar wilde ze absoluut niets van weten. Nou, als het aan ons ligt, geven we die haar toch: wat een doorzettingsvermogen en wat een kracht! 

Mulan Disney


12. Margaret Tatcher uit The Iron Lady

"Who run the world? Girls!"

Beyoncé zong het misschien, maar Margaret Tatcher bewees het, zo zagen we natuurlijk massaal in The Iron Lady (met Meryl Streep in de hoofdrol). De film begint misschien met een beeld van de voormalig premier als bejaarde vrouw, kampend met beginnende dementie en het gemis van haar overleden echtgenoot, maar dat is slechts het begin. In flashbacks zien we hoe ze tijdens haar premierschap lastige beslissingen nam, het land standvastig regeerde en niet voor niets werd uitgeroepen tot 'iron lady'. Al met al een vrouw die niets of niemand schuwde.


13. Ruth Bader Ginsburg uit On The Basis of Sex

De op waarheid gebaseerde film On the basis of Sex draait om de Amerikaanse juriste Ruth Bader Ginsburg. Nog nooit van gehoord? Dan moet je in maart naar Netflix overschakelen. Deze dame worstelde in 1971 met discriminatie op basis van haar geslacht, maar denk maar niet dat ze in de slachtofferrol kroop. Ze trok samen met haar man ten strijde voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen en voorkwam zo een hoop obstakels voor de volgende generatie. Go woman! 


14. Lara Croft uit Lara Croft: Tomb Raider – The Cradly of Life

Krachtige en succesvolle vrouwen die ook nog eens sexy kunnen zijn? Daar zijn er vast genoeg van, maar één iemand steekt daar wel bovenuit: Lara Croft uit Lara Croft: Tomb Raider. Met volle overtuiging kroop de knappe Angelina Jolie in deze op een computerspel gebaseerde film.

Alleen al bij die casting bewees Angelina waarom we Lara Croft best als een feminist mogen zien. "Lara verontschuldigt zich niet voor zichzelf, en voor het hebben van die, je weet wel, herkenbare vorm. Dus ik ga me ook niet voor haar verontschuldigen", aldus Angelina. En terecht: geen vrouw zou zich moeten verontschuldigen vanwege haar looks! 


15. De dames van Charlie's Angels

Ze zijn sexy, stoer en hebben geen mannen nodig om hun zaakjes op te lossen. We hebben het natuurlijk over Charlie's Angels. Deze sexy ladies (uit welk jaar of welke film dan ook) bewijzen maar eens dat vrouwen de kracht in zichzelf moeten vinden en dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen. Niets geen haat of jaloezie onderling, want samen sta je sterk. En of je nu wil vechten tegen misdaad of het wat rustiger aandoet: ga er voor net als deze stoere dames!