Frits Sissing, Tussen Kunst en Kitsch

Een duur lijkende porseleinen schaal blijkt soms door een fabriek geschilderd aardewerk, maar een mini schilderijtje met een veel te dikke lijst kan zomaar een fortuin waard opbrengen. Tussen Kunst & Kitsch zoekt de edelstenen in de glasberg en wij hebben de 14 meest waardevolle schatten uit 35 jaar verzameld!

 

14. De Rembrandt

Het is vrij klein, maar dat maakt het niet minder echt. Een erfstuk dat al een tijd in de familie van de kandidaat wordt doorgegeven. Haar vader riep dat het een Rembrandt was, maar is expert Bas Hesselink het daarmee eens? Een prachtige ets die Rembrandt zelf heeft gedrukt. Dat deed hij vaker, met meerdere tegelijk, maar deze is bijzonder: hier maakte Rembrandt er in 1641 maar één van. De waarde? 30.000 euro!

13. De echte Mondriaan

Als je denkt aan Mondriaan, dan zie je meteen rechte zwarte lijnen en kleurrijke vakken, toch? Dat klopt, maar dat is niet het enige wat de schilder deed. In Tussen Kunst & Kitsch bracht een man een stilleven binnen, wetende dat het waarschijnlijk een Mondriaan was. Een bijzonder erfstuk dat maar liefst 40.000 euro waard is, want het is er inderdaad echt eentje van Piet. Met een beetje hulp van een blauwe lamp én het expertise van Willem de Winter.

Article continues after the ad

12. De Reinier de Haan

Het leuke aan Tussen Kunst & Kitsch is dat het niet altijd draait om schilderijen en tekeningen. Soms nemen mensen de meest exotische objecten mee. Het familie-erfstuk van deze kandidaat is een broodmand die je kunt gebruiken als olie- en azijnstel. Hij is niet compleet, want het busje voor specerijen mist. Oh nee! Alsnog is de eigenaar dik tevreden met de waardeschatting van Emiel Aardewerk: 60.000 euro!

11. Het Vajradhara Adi-Boeddha-beeld

Je zou denken dat je een boeddhabeeld koopt in Thailand, maar de eigenaar kocht het gewoon in Amsterdam. Hij had door Kuifje een enorme interesse gekregen in Azië en had maar liefst 2.800 gulden over voor het object. Het beeld uit Tibet blijkt een Vajradhara Adi-Boeddha te zijn die er is om heldere inzichten te krijgen. Nou, die had expert Wim Bouman wel. Hij schatte het op een bedrag waar je een mooie tempel van kan bouwen: 60.000 euro!

10. Een echte Rietveld

De Nederlandse Rietveld maakte unieke, opvallende stoelen. Ze werden ook echt gebruikt, waardoor deskundige Frans Leidelmeijer een kleine zenuwinzinking kreeg. Aan de andere kant kocht de eigenaar het voor 50 gulden op een rommelmarkt, dus dat het een echte Rietveld was, bleek een klein wonder. De stoel was zwaar mishandeld: zwart geverfd, 30 centimeter ingekort… maar na renovatie kon de eigenaar hem toch mooi verpatsen voor 63.500 euro.

9. De Nkisi mpezo

Als je een kunststuk uit Congo hebt, dan kun je het maar beter bewaren, want die blijken het goed te doen in dit kunstprogramma. Expert Michel Thieme zag het houten beeld en herkende er een fetisjbeeld in. De eigenaar kocht het poppetje voor 50 euro in een antiekwinkeltje, maar het blijkt 80.000 euro waard te zijn. Die antiquair zal hebben gebaald, zo!

8. De hensbeker

“De dames hebben hele exclusieve dingen bij ‘dr maar of het geld opbrengt, dat is de vraag”, manlief heeft er weinig vertrouwen in, maar uiteindelijk blijkt hij naar huis te rijden met een heel gelukkige vrouw. Ze nam namelijk naar Tussen Kunst & Kitsch een hensbeker mee die Kitty Laméris taxeerde op maar liefst 85.000 euro. Hij staat nu in een Fries Museum. Het kunststuk, niet de man.

7. De Pieter Brueghel de Jonge

Het is een schilderijtje van 17 centimeter, dat op zolder zomaar in een LEGO-doos zou vallen om in de vegetelheid te raken. Gelukkig is dat niet gebeurd, want de Vlaamse schilder Pieter Breughel de Jonge maakte dit kleine kunststuk. Iemand kocht het ooit voor 100 gulden, maar Hoogsteder schat het inmiddels op 80.000 - 100.000 euro. Het stuk, ook bruikbaar als dure onderzetter, hangt nu in een museum in Enschede.

6. De Jan van Kessel de Jonge

Een schilderij met aapjes, het wordt niet meer kitsch dan dat, toch? Helemaal mis, want de in mensenkleren gestoken primaten zijn geschilderd door de Vlaming Jan van Kessel de Jonge. Zelfs toen er bij de eigenaresse werd ingebroken, lieten de dieven dit stuk achter. Vast niks waard, maar expert Hoogsteder weet beter. Dit is een klein wonder. Waarde? Een ton!

5. De Adriaan de Lelie

“Dit zijn mijn bet-bet-overgrootouders en de kleinste op het schilderij is een bekende schilder uit Rotterdam, Charles Rochussen,” zegt een kandidaat in het programma. Die heeft het niet geschilderd, want dat was een anonieme schilder. Er is geen handtekening onder het schilderij gezet. Gelukkig weet expert Willem Jan Hoogsteder heel veel uit de pruikentijd. Het is een echte Adriaan de Lelie, wat betekent dat het zo’n 100.000 euro waard is. De eigenaar steekt er zijn tong van uit.

4. Een briljante broche

Tegenwoordig zijn ze oubollig, maar als je vroeger een broche droeg, dan stelde je pas echt wat voor. Juwelenexpert Klaas Martijn werd enorm blij toen een kandidaat met een gouden speldje met wat glimmers en bloemen aankwam. Waarom? Het is een echte René Lalique die 120.000 euro waard is. Daar kon je vroeger een mooi huis van kopen!

3. Een mysterieuze ketting

Soms weten de experts wel wat iets waard is, ondanks dat de maker onbekend is. Dat geldt ook voor het collier met diamanten en prachtige smaragden. Volgens expert Martijn Akkerman kan de kandidaat rekenen op zo’n 125.000 euro, want dit 142 smaragden tellende sieraad uit ongeveer 1925 is in een uiterst goede staat. Uiteindelijk heeft Tussen Kunst & Kitsch gerectificeerd. Wat het sieraad uiteindelijk wel waard is, dat zegt het niet, maar wel dat het te hoog is ingeschat. Intrige! AvroTros heeft de aflevering zelfs niet online gezet, zo weinig blijkt het stuk blijkbaar toch waard te zijn.

2. Het voorouderbeeld

Van het Congolese beeld dat kunstkenner Jaap Polak in een aflevering onder zijn neus krijgt, kan niet worden gezegd wie het heeft gemaakt. Maar dat geeft ook niet, want het gaat in Tussen Kunst & Kitsch natuurlijk om wat het waard is. Het is een gigantisch waardevol beeld van maar liefst 150.000 euro. Katsjing!

1. De Joost van Geel

De aller-allerduurste vonst in Tussen Kunst & Kitsch is het Kantwerkstertje. Het is een erfstuk en de kandidaat verwacht wel dat het een echte Gabriel Metsu is, maar schildert die normaal niet veel fijner? Expert John Hoogsteder weet het allemaal niet zo zeker, maar na uitvoerig onderzoek moet hij het zeggen: dit is van het ondergewaardeerde talent Joost van Geel! De waarde? 2.5 ton!

Hoogste tijd om de zolder op te ruimen, want Tussen Kunst & Kitsch gaat woensdag 24 november weer van start op NPO 2. Natuurlijk onder leiding van Frits Sissing, die dit jaar geen kunst op zolder vond, maar wel Maria.

 

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.