Al bijna 28 jaar lang is GTST een vast begrip in Nederlandse huiskamers. Iedereen heeft wel eens een aflevering uit de spraakmakende soap gezien. Nu begrijpen we het dat niet iedereen sinds 1 oktober 1990 trouw elke avond aan de buis geplakt zit. En dat kan betekenen dat we niet allemaal elk personage en elke verhaallijn kennen. Tóch zijn er een aantal personages die bijna iedereen kent, omdat ze al ellendig lang in de serie verschijnen. Wij hebben de langst meespelende acteurs op een rijtje gezet.

Article continues after the ad

Jette van der Meij

Laura Selmhorst - 28 jaar

Iedereen kent Laura! Zonder auditie werd Jette linea recta aangenomen voor de rol van Laura, die aanvankelijk maar één seizoen in GTST zou voorkomen. Nu, 28 jaar later, is Laura nog steeds een vast gezicht in de soap en de langstmeespelende actrice!

Caroline de Bruijn

Janine Elschot - 26 jaar

Twee jaar na de start van GTST verscheen Caroline op het toneel. Caroline werd gecast als de one-night-stand van Simon Dekker (gespeeld door Rick Engelkes), en werd verwacht de walk of shame terug naar het dagelijks leven te maken na die ene aflevering. De chemie tussen Rick en Caroline bleek echter zo sterk, dat de GTST-makers een vast personage van Janine maakte. En sinds dien is Janine niet meer weg te denken uit de soap. Die chemie heeft Caroline overigens met nog wel meer acteurs kunnen oproepen. Zo heeft ze al zes huwelijken achter de rug: drie met Ludo, één met Rafael (die overigens 'nee' zei), één met Stefano en één met Jack.

Bartho Braat

Jef Alberts - 25 jaar

Oude rot in het vak, Bartho Braat, draait al een hoop jaren mee. Al 25 jaar kennen we hem als de bar-papa bij wie alle soapies hun hart kunnen uitstorten. Toch was Bartho voor het eerst in GTST te zien als Neil van Dongen. Daarna liet hij de GTST-makers weten dat-ie alleen nog mee wilde werken als hij de rol van Jef Alberts mocht spelen. 

Erik de Vogel

Ludo Sanders - 22 jaar

Aan Erik de Vogel de taak om GTST-slechterik Frits van Houten te overtreffen. En óf hij dat deed! Met de rol van Ludo Sanders ontpopte Erik zich al snel tot een van de meest gevreesde soapies in Nederland. Gelukkig werd zijn personage wat milder door de liefde van Janine, die overigens ook buiten de set gevoeld werd. Erik en Caroline zijn ook in het echt gelukkig getrouwd!

Wilbert Gieske

Robert Alberts - 19 jaar

De GTST-makers toverde het personage Robert Alberts uit hun hoge hoed als een bewerking op het personage Clive Archer uit The Restless Years. Ze kozen Wilbert uit om 100 afleveringen lang dit personage vorm te geven. En dat beviel wel, want uiteindelijk verscheen Robert Alberts 19 jaar in de soap. 

Ferri Somogyi

Rik de Jong - 17 jaar

Ferri Somogyi deed ooit auditie voor GTST, maar de makers vonden dat er geen bestaande rol bij hem paste. Toch had de acteur flink wat indruk gemaakt, want later werd speciaal voor hem de rol van Rik de Jong geschreven. En dat houdt Ferri inmiddels al zo'n 17 jaar vol. 

Inge Schrama

Sjors Langeveld - 15 jaar

De rol van Sjors is al 15 jaar te zien in GTST. Meestal wordt Sjors gespeeld door Inge Schrama, maar momenteel wordt zij vanwege een burn out vervangen door actrice Melissa Drost. De rol van Sjors heeft vaker te maken gehad met metamorphoses. Zo is de rol ook al eens gespeeld door Isabella van der Wulp en Sanne Langelaar. En wist je dat Sjors Langeveld eigenlijk Wendela Hafkamp heet? ...Of Wendela van Houten. Sjors Mauricius? Of toch Sjors Loderus?

Sabine Koning

Anita de Jong - 14 jaar

Van '92 tot 2014, met een paar onderbrekingen, speelde Sabine Koning de rol van Anita de Jong. Op 30 januari 2009 overleed Anita aan de gevolgen van nierfalen. In 2014 keerde ze terug als geest om haar man Rik bij te staan. Inmiddels is Sabine vertrokken naar Amerika om les te geven aan de International Academy of Film and Television en heeft ze een webshop in handgemaakte baby- en kinderdekentjes.

Everon Jackson Hooi

Bing Mauricius - 13 jaar

In 2005 verscheen Bing in Meerdijk, nadat hij onterecht voor diefstal in de gevangenis had gezeten. En sinds dien is zijn leven één grote rollercoaster. Hij is neergestoken, neergeschoten, heeft twee huwelijken achter de rug, lag in coma en draaide opnieuw de bak in. Even volhouden Bing, want we hopen je nog lang te kunnen volgen in Meerdijk!

Marly van der Velden

Nina Sanders - 13 jaar

De rol van Nina Sanders werd sinds de geboorte van het personage in 1997 door meer dan 20 meisjes vertolkt. Vanaf 2005 nam de toen 17-jarige Marly het stokje van de groep meisjes over, en sinds dien kennen we haar als dé Nina Sanders. Samen met collega Gigi Ravelli heeft Marly een sieraden- en kledinglijn opgezet, waarvan je menig creatie in de soap tegenkomt.

Ruud Feltkamp

Noud Alberts  - 12 jaar

De rol van Noud Alberts wordt sinds 2006 gespeeld door Ruud Feltkamp, toen nog maar een piepjonge puber van 16 jaar oud. In 2009 moest hij, vanwege de Flexwet, de soap voor 3 maanden verlaten. Na 12,5 stopt Ruud Feltkamp met zijn rol als Noud Alberts om zich meer te richten op zijn cryptobedrijf. Noud heeft veel liefdes gehad in zijn leven, maar er is één iemand die hij maar niet kan vergeten: Nina Sanders. Ze maken samen veel ups en downs mee. In de soap zien we ze trouwen, scheiden, bij elkaar komen en dan tóch weer uit elkaar gaan.