Wie is er niet groot geworden met de kleurrijke, grappige en luidruchtige tekenfilms van Cartoon Network? We zetten de tien vetste even voor je op een rij!

Ben 10

Ben vindt een armband, met tien standen. Als hij er ééntje selecteert op de Omnitrix verandert hij in een alien met spectaculaire superkrachten! Superschurken hebben geen enkele kans tegen Ben en zijn tien buitenaardse vrienden.
 

Article continues after the ad

 

 

Wauw, als we de intro terugluisteren, klinkt hij wel echt moeilijk irritant. Nou ja, kids hebben dat soort dingen niet door.

Jonny Quest

Dan heeft Jonny Quest het beter bekeken qua intromuziek! De spannende avonturen van Jonny (in het echt én Virtual Reality) deden het niet slecht op Cartoon Network, maar de serie was zó duur om te maken (vooral de computeranimaties) dat de stekker er na twee seizoenen al uitging...
 

 

Ed, Edd ‘n Eddy

De slome Ed, de slimme Edd en de brutale Eddy probeerden elke dag de meest stompzinnige plannen uit, om het geld van hun buurtkinderen in handen te krijgen. Het doel: reuzen-jawbreakers (‘kaakkrakers’) kopen!

De serie leek altijd erg vrolijk en gezellig, maar als je wat langer keek, dan zat er aan elk personage wel een steekje los! Jonny 2x4 sprak de hele dag tegen een houten plank; de buurtkinderen haten elkaar, maar ze spannen tóch samen tegen de ‘Eds’ omdat ze die helemáál verafschuwen. Eigenlijk was Ed, Edd ‘n Eddy best verontrustend!

 

Dragonball Z

Hoewel Cartoon Network weinig te maken had met het ontstaan van Dragonball Z, maakten veel kids in Nederland wel kennis met Goku en co. op Cartoon Network, voor de tekenfilm naar Yorkiddin’ vertrok.
 

 

Deze week verschijnt er trouwens een nieuwe Dragonball-film in de bioscoop. Hier hebben we een paar leuke feiten over de animeserie op een rijtje gezet.

Courage, The Cowardly Dog

Het verhaal van Courage is eigenlijk nogal zielig. Hij wordt gevonden door de lieve oma Muriel, die hem mee naar huis brengt. Haar man Eustace heeft echter een hekel aan het hondje, en maakt hem continu aan het schrikken.

Alsof dat nog niet genoeg is, wordt zijn boerderij constant belaagd door monsters, aliens en spoken. Hoewel hij bang is voor alles, weet hij de indringers altijd weg te jagen.

 

Adventure Time

Finn en zijn hond Jake beleven in het land Ooo allerlei magische avonturen! Klinkt goed, maar de fantasyverhalen spelen zich eigenlijk in de toekomst af: 1.000 jaar nadat we onze planeet vernielden met nucleaire wapens.
 

 

Adventure Time werd een grote hit, maar zoals je hierboven al kon lezen was het niet altijd geschikt voor kids!

Cow And Chicken

Op één of andere manier kreeg een vrouw twee kinderen: een koe en een mannelijke(!) kip. Niemand stelde daar verder vragen over, dus het duo Cow And Chicken woonde gewoon bij hun ouders in. 

Waarom de Rode Man, die altijd in zijn blote billen liep, Cow en Chicken precies een loer wilde draaien wist niemand; dat was gewoon zo!
 

 

Cow And Chicken was bizar (grappig). Omdat Cow er in de serie vaak hard van langs kreeg, werd de serie niet in India vertoond; daar is de koe een heilig dier!

Johnny Bravo

Een megavetkuif, superspieren, en een stem als een beroerde Elvis-imitator: Johnny Bravo was een geval apart!

Johnny Bravo dreef op melige humor: hoewel hij er prima uitzag, stootte hij iedere vrouw af door zijn boerse gedrag. Johnny maakte regelmatig schuine grappen, maar dat was geen probleem. Cartoon Network stelde in de jaren 90 nog niet zoveel voor, dus niemand klaagde over Johnny’s rare versiertrucs.
 

 

Dexter’s Laboratory

Het kleine genie Dexter heeft in zijn slaapkamer een megalaboratorium verstopt. Hij wil de meest geweldige ontdekkingen doen, maar zijn irritante zus Dee Dee loopt hem telkens in de weg!
 

 

Hoe Dee Dee telkens in zijn lab terechtkomt weet niemand, maar dat is niet Dexter’s enige probleem. Zijn rivaal Mandark probeert telkens Dexter’s uitvindingen te pikken, omdat ze beter zijn dan die van hem zelf.

The Powerpuff Girls

De drie schattige, magische meisjes met superkrachten sloegen hun vijanden op brute wijze kort en klein! Hoewel The Powerpuff Girls er schattig uitzag, was het gewelddadig (en grappig!) genoeg voor jongen én meiden.
 

 

The Powerpuff Girls waren ontzettend populair, maar stopten na zes seizoenen omdat de bedenkers vonden dat het mooi was geweest. Sinds 2016 loopt er weer een reboot van de dames; minder goed dan het origineel, maar op zich niet verkeerd.
 

 

De OG-Powerpuffs was niet alleen één van de beste Cartoon Network-tekenfilms, maar waarschijnlijk één van de beste tekenfilmseries uit de jaren 90. En die concurrentie was moordend.