Fotograaf
Netflix
Beste Young Adult-series met Never Have I Ever, The 100 en On My Block

Opgroeien is moeilijk, maar we got your back! Deze 10 series zitten vol herkenbare tienerproblemen – en een vleugje weerwolf-issues – waar je als tiener en volwassene een hoop van kan leren. Dit zijn de 10 beste Young Adult-series!

1. Never Have I Ever

Buckle up for some steamy teen romance. Nou ja, dat zou hoofdrolspeelster Devi wel willen. Na het overlijden van haar vader is ze vastberaden om haar oude ik achter zich te laten en eindelijk ‘cool’ te worden. Het einddoel: seks met hunk Paxton. Netflix had met Never Have I Ever een onverwachte hit te pakken. Dat kwam vooral door de goed neergezette thema’s als rouwverwerking, Indiase cultuur, opvoeding en eenzaamheid. Het kon daarom niet uitblijven dat deze hitserie een tweede seizoen krijgt

 

2. Atypical

Sam worstelt, net als zijn leeftijdsgenoten, met tienerproblemen. Maar dat gaat er net even anders aan toe als in andere Young Adult-series als Never Have I Ever. Hij heeft autisme en daardoor zijn dingen als daten en vrienden maken nét even wat ingewikkelder. Ook zijn ouders en zus Casey worstelen met problemen wat weer extra druk op Sam legt. Je zal deze pinguïnliefhebber in je hart sluiten en hem niet meer laten gaan.

Article continues after the ad

 

3. On My Block

Eentje die zeker niet mag ontbreken in dit lijstje is On My Block. Deze verborgen parel lijkt misschien het zoveelste komische drama over vier nerdy tieners. Ze worstelen met relaties, seks, vriendschappen en veeleisende ouders. Maar wanneer er in de eerste vijf minuten een feestje bruut wordt verstoord door een schietpartij – over een knallende opening gesproken – weet je dat het niet saai wordt. En dat heeft de serie bewezen. On My Block is veel meer dan alleen tienerproblemen, met onder andere gangs en heel veel tuinkabouters.

 

4. The Society

Riverdale heeft dit lijstje niet gehaald, maar fans van dat tienerdrama moeten sowieso The Society eens proberen. Het principe is simpel: tieners strijden om de macht. Dit komt doordat alle volwassenen van het rijke dorpje West Ham ineens zijn verdwenen. De stuurloze jongeren moeten het zelf maar uitzoeken. Dat gaat ongeveer nét zo goed als het Riverdale-plot: één grote chaos. We huilden dikke tranen toen de serie na één seizoen werd geannuleerd, maar het is het kijken alsnog meer dan waard.

 

5. Sex Education

Nog zo’n enorme Netflix-hit vol met alle letters uit het LGBT+-alfabet. Otis’ moeder is sekstherapeut en na een business-gesprekje met medescholier Maeve besluit Otis (met zijn geweldige huis) de tieners op zijn middelbare school ook een handje te helpen met hun seksproblemen. Hij heeft zelf alleen erg weinig ervaring op dat gebied. Een echte aanrader voor iedereen die zelf misschien een lesje ‘Sex Education’ nodig heeft of gewoon wil genieten van de Britse accenten.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

6. Teen Wolf

Nu is het wel even genoeg geweest met de realistische tienerproblemen. Teen Wolf is een must op je kijklijst als je van fantasy houdt. Scott McCall (Tyler Posey) wordt gebeten door een weerwolf en je verwacht het al: hij verandert zelf ook in een harig beest. Die extra haargroei in de puberteit wordt bij hem wel erg letterlijk genomen. Tot overmaat van ramp wordt Scott ook nog achternagezeten door een stel weerwolfjagers. Dylan O’Brien, eveneens bekend van The Maze Runner en Love and Monsters, speelt in dit supernatuurlijke drama.

 

7. Stranger Things

Stranger Things is eigenlijk allesbehalve een Young Adult-serie. Natuurlijk worden de hoofdrollen gespeeld door jonge tieners, maar daar blijft het bij. Als Will Byers verdwijnt, staat het leven van Mike, Lucas en Dustin op z’n kop. Tijdens de zoektocht naar hun beste vriend komen ze de mysterieuze Eleven  tegen die niet eens lijkt te kunnen praten. Langzaam komen de jongens meer te weten over de verstopplek van Will en zijn ontvoerder: de Demogorgon. Hier lees je alles dat je moet weten over het aankomende vierde seizoen!

 

8. The 100

Heb je als volwassene helemaal genoeg van al die tienerproblemen? Dan stuur je de pubers toch lekker naar de radioactieve aarde? Door een ramp op onze planeet moesten alle overlevenden vluchten naar de ruimte en daar leven ze nu op de Ark. Die heeft echter geen eeuwige voorraad zuurstof en daarom worden 100 tienergevangenen, The 100, van het schip gestuurd om te kijken of de aarde nog leefbaar is. De serie is met zeven seizoenen al aan zijn eind beland, maar er is wel een prequel in de maak!

 

9. 13 Reasons Why

Ook 13 Reasons Why behoort tot een van de beste Young Adult-series. Hannah Baker (Katherine Langford) pleegde zelfmoord en liet voor haar klasgenoten 13 cassettebandjes achter met de redenen waarom ze stierf. De serie is ontzettend controversieel doordat veel problemen, waaronder aanranding, verslaving en depressie, op een realistische manier in beeld zijn gebracht. Uiteindelijk zijn scènes later zelfs verwijderd. Toch maakt het de serie niet minder indrukwekkend en als je in staat bent om 13 Reasons Why te kijken, moet je het zeker doen.

 

10. Glee

Glee is al een tijdje van de buis, maar gelukkig kunnen we de muzikale serie nog bingen op Netflix. Het verhaal draait om een zangkoor op William McKinley High die begeleid wordt door leraar Will Schuester. De leden leren langzaam om zelfverzekerd te zijn over hun zang- en danstalent en om te gaan met de gemene Sue Sylvester en haar groep cheerleaders. De Glee-covers van bekende liedjes blijven dagen door je hoofd spoken.

 

En nu zijn we wel even klaar met de ongemakkelijke tieners en hun struggles. Voor wat meer spanning vind je hier de Top 25 beste actiefilms aller tijden. Heb je meer zin om te lachen? Dit zijn de 25 beste comedyseries aller tijden.