John Mulaney, Ali Wong en Bo Burnham

Het afgelopen jaar was een periode waarin iedereen wel toe was aan wat humor en luchtigheid. Gelukkig zijn er op Netflix genoeg comedyspecials te vinden om de blues buiten de deur houden!

10. Michael Che - Matters

Religie, racisme, homofobie, gentrificatie: het is niet bepaald de eerste keer dat deze zaken aan bod komen in een comedyspecial. Gelukkig weet Michael Che in de meeste gevallen toch nog een frisse draai te geven aan deze onderwerpen. Daarbij heeft de Saturday Night Live-schrijver een ontspannen en aangename speelstijl, waardoor het beslist geen straf is om tijd door te brengen met deze gevatte New Yorker.


9. Demetri Martin - Live (at the Time)

Even geen zin in ellenlange verhalen over relatieproblemen, politiek en andere ellende? Dan zit je goed bij Demetri Martin! Deze gortdroge komiek snijdt in een uur talloze geschifte onderwerpen aan, variërend van aerodynamische crackers tot vampierwalrussen. En aangezien iedere bit hooguit twee minuten in beslag neemt, is dit de ideale special voor comedyfans met een korte aandachtsspanne.

Article continues after the ad


8. Richard Pryor - Live in Concert

In deze baanbrekende comedyregistratie uit 1979 praat Richard Pryor over zijn oversekste huisdieren, politiegeweld tegenover zwarte Amerikanen (nog altijd griezelig actueel) en boksen tegen Muhammad Ali. Daarbij is het vooral mooi om te zien hoe de legendarische stand-upper een positieve draai heeft gegeven aan zijn traumatische jeugd. Al met al een swingende special, die als voorbeeld diende voor alle komieken die in zijn voetsporen zouden volgen.


7. Hannah Gadsby - Nanette

Hannah Gadsby leverde met Nanette misschien wel de meest spraakmakende comedyspecial uit de geschiedenis van Netflix af. En wie deze Australische comédienne in actie heeft gezien, snapt meteen waarom! Gadsby vertelt hoe het was om als lesbische tiener op te groeien in het bekrompen Tasmanië van eind vorige eeuw. De toon is aanvankelijk luchtig en ironisch, maar haar verhaal neemt al snel een hartverscheurende wending die de kijker uiteindelijk ademloos achterlaat…

6. James Acaster - Repertoire

Als je fan bent van absurdistische anekdotes, zit je goed bij James Acaster. Deze verknipte Brit deelt onder meer de laatste roddels over de Chileense mijnwerkers die in 2010 vast kwamen te zitten onder de grond, zijn spannende dubbelleven als undercoveragent en handige afkortingen voor pastagerechten. Als Parmezaanse kaas op de ‘spag bol’ is deze waanzinnig originele special ook nog eens verdeeld over vier afleveringen!


5. Ali Wong - Hard Knock Wife

Het ouderschap vormde al de inspiratie voor talloze comedyspecials. Maar nergens werden de gevaren van gezinsuitbreiding zo vlijmscherp uitgewerkt als in Hard Knock Wife van Ali Wong! En zij spreekt uit ervaring: Wong is in deze special hoogzwanger van haar tweede kind en waggelt met een enorme babybuik over het podium. Maar wees gewaarschuwd: het moederschap maakt deze grofgebekte comédienne er beslist niet milder op!


4. Hasan Minhaj - Homecoming King

In deze bitterzoete comedyspecial vertelt Hasan Minhaj over zijn ervaringen als immigrantenzoon met een moslimachtergrond in het Amerika van na 9/11. Geen lichte kost, maar de correspondent van The Daily Show wisselt de aangrijpende jeugdherinneringen op effectieve wijze af met geweldige grappen. Hierdoor is Homecoming King niet alleen van de meest persoonlijke comedyspecials op Netflix, maar ook een van de beste!


3. Bo Burnham - What

Bo Burnham rapt, rockt, rijmt, dicht en danst in het toepasselijke getitelde What, een adembenemende special die de grenzen van het genre op spectaculaire wijze verlegt. Deze Amerikaanse komiek is trouwens een grote fan van Hans Teeuwen. De invloeden van deze roemruchte cabaretier zie je ook duidelijk terug in deze onvergetelijke show. Eén nadeel: na het zien van What is iedere special die je hierna ziet saai en voorspelbaar.


2. John Mulaney - Kid Gorgeous at Radio City

In Kid Gorgeous at Radio City blikt John Mulaney terug op zijn angstaanjagende schooltijd, zijn prettig gestoorde familie en zijn bizarre ontmoetingen met wereldsterren als Mick Jagger en Patrick Stewart. Het schrijfwerk van deze onweerstaanbare comedyspecial werd bekroond met een Emmy Award. Geen wonder, deze meesterverteller weet zelfs nog een originele draai te geven aan de onvermijdelijke Trump-grappen.

David Letterman bestempelde John Mulaney ooit als ‘de toekomst van comedy’. Met deze nagenoeg perfecte Netflix-special maakt hij die belofte helemaal waar!


1. Bo Burnham - Inside 

We dachten dat Bo Burnham met What zijn piek had bereikt, maar hij verraste vriend en vijand met een geniale comedyshow die hij maakte terwijl hij binnen zat. Helemaal alleen, zonder publiek of crew, vertelt Bo in Inside hoe hij de lockdown beleeft en hoe zijn geestelijke gezondheid langzaam achteruit gaat. Hij wisselt tussen muziek, comedy en theater om een herkenbaar verhaal te vertellen en weet iedere keer weer de juiste snaar te raken. Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, heeft hij de special geschreven, geregisseerd, gefilmd en gemonteerd. 

 

Ben je na het zien van deze specials nog niet uitgelachen? Check dan ook de 25 beste comedyseries aller tijden!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.