Aunjanue Ellis als Sharonne Salaam en Ethan Herisse als Yusef Salaam in When They See Us op Netflix

We naderen nu echt bijna het einde van het jaar en dat betekent dat we lekker doorgaan met top 10-lijstjes! Na de 10 beste films van 2019 mogen de tofste series van het jaar natuurlijk niet ontbreken. De Superguide-redactie ging weer bekvechten, maar uiteindelijk werden we het wonder boven wonder tóch eens: dit zijn de allerbeste series van 2019.

10. The Mandalorian

Of moeten we zeggen: The Baby Yoda Show? Nee, zonder gekkigheid: de eerste echte ‘original’-serie van Disney+ maakte tot nu toe diepe indruk. Volgende week is de grote finale en we kunnen nu al niet wachten om meer te weten te komen over ‘The Child’. The Mandalorian opent weer een nieuw hoekje in het Star Wars-universum en duikt verder in de wereld van meedogenloze bounty hunters. Het is grauw, duister, keihard en zit vol moddervette actie. Even géén Skywalker-gedoe – ook wel een keertje fijn. ‘Mando’ is een sterke lead, ook al zien we nooit zijn echte gezicht. Ook de bijrollen, met onder anderen Carl Weathers en Werner Herzog, zijn sterk gecast. En Baby Yoda is ons nieuwe engeltje. Als dít een voorbode is voor de rest van de Disney+-originals, houden we dat abonnementje ook volgend jaar gewoon aan.


9. Watchmen

De meest baanbrekende superheldentitel van de laatste jaren én de meest besproken show van dit moment. HBO heeft goud in handen met Watchmen. Deze serie speelt zich 34 jaar na de gebeurtenissen in de legendarische comics af. We volgen agent Angela Abar (Regina King) die – ook als haar superhelden-persona Sister Night - strijdt tegen the Seventh Kavalry, een meedogenloze white supremacy-groep. Watchmen is geen makkelijke kost: racisme, bruut geweld en angstaanjagende beelden vliegen voorbij. Maar… geef het een kans en voordat je het weet ben je helemaal hooked.


8. The End of the F***ing World

James en Alyssa keerden op de valreep van 2019 terug op Netflix voor een tweede krankzinnige avontuur. Net als seizoen 1 van The End of the F***ing World is ook seizoen 2 weer lekker overzichtelijk. Eén strakke verhaallijn, volle focus op James, Alyssa én nieuwkomer Bonnie en zwarte humor van de bovenste plank. James worstelt nog altijd met de gevolgen van zijn moordneigingen en Alyssa, die haar leven weer probeert op te pakken, moet ook met haar vele demonen zien te dealen. Dit dysfunctionele koppeltje komt tóch weer op een of andere manier bij elkaar (nee, we gaan niet spoilen) en dat voelt weer vertrouwd.


7. The Good Place

Aan al het goeds komt helaas ook altijd een einde en dat weet fantasy-comedy The Good Place maar al te goed. Het vierde seizoen, dat in januari weer begint en dan (voor altijd) eindigt, moet gewoon in deze lijst. Alle afleveringen die we tot nu toe mochten zien waren weer vintage-The Good Place. Slimme, baanbrekende comedy in een origineel fantasy-jasje. Met Kristen Bell (Eleanor) en Ted Danson (Michael) op de toppen van hun kunnen. Het is weer – wait for it – hemels!


6. The Handmaid’s Tale

Het moet wel even gezegd worden: nu The Handmaid’s Tale in seizoen 3 de legendarische roman van Margaret Atwood niet meer volgt, is het… een beetje wennen. Neemt niet weg dat deze beklemmende serie over een vrouwenonderdrukkende dictatuur nog altijd superrelevant is. Qua verhaal is The Handmaid’s Tale natuurlijk afgrijselijk. Wat Elisabeth Moss’ Offred allemaal moet meemaken is onmenselijk. Tegelijkertijd zijn er weer genoeg wonderschone, indrukwekkende shots te zien en dat in combinatie met een scherp verhaal bevestigt dat The Handmaid’s Tale nog steeds behoort tot één van de beste series van dit decennium. Praise be!


5. The Dark Crystal: Age of Resistance

Een cultfilm uit 1982 nieuw leven inblazen met een prequel-serie? Ja, wij zouden voorafgaand aan The Dark Crystal: Age of Resistance ook geen cent hebben gegeven voor deze Netflix-productie. Toch werden we na één seconde gewoon weer heerlijk meegesleurd in de duistere fantasie-wereld Thra – werkelijk prachtig in beeld gebracht door de makers. Alsof we de jaren 80’ nooit hadden verlaten. Ook nu zien de Gelflings en Skeksis, de twee rivaliserende soorten waar het hier allemaal om draait, er weer adembenemend uit door het fantastische poppenwerk. Precies zoals grootmeester Jim Henson het gewild zou hebben.


4. Chernobyl

Het regende vijf sterren toen Chernoyl debuteerde op HBO. Deze vijfdelige miniserie, die van de historische kernramp in 1986 een zinderend spannende serie maakte, liet een onuitwisbare indruk achter. De ene na de andere bizarre wending stapelt zich op en het feit dat dit ook allemaal (bijna) echt zo gebeurde, maakt het alleen maar surrealistischer. We kunnen Chernobyl met recht een serie-monument noemen. Het is een verhaal vol intense pijn, verdriet en schrijnende leugens van Russen. Dit moet je echt zien.


3. Sex Education

We begonnen het serie-jaar extreem goed met het allereerste seizoen van Netflix’ Sex Education. Deze drama-comedy over puberteit en álle ongemakken die daarbij komen kijken, teleporteerde je direct terug naar je eigen jeugd. Asa Butterfield is de perfecte lead als de sociaal ongemakkelijke maagd Otis die – ja, echt – een ‘sekshulp-kliniek’ begint om mede-studenten te helpen met hun bedproblemen. Ook goede vriendin Maeve (Emma Mackey) en zijn bestie Eric (Ncuti Gatwa) zijn goed uitgewerkte personages waar je van gaat houden. Maar Gillian Anderson steelt écht de show als Otis’ schaamteloze moeder Jean, een wereldberoemde sekstherapeute. Kortom: een lach, een traan en héél veel ongemak. 


2. Stranger Things

Netflix’ paradepaardje Stranger Things mocht dit jaar weer opdraven… en hoe! Het Upside Down-gespuis maakt wederom Hawkins onveilig, maar gelukkig gooit Eleven al haar jedi-powers weer in de strijd. Het was elke aflevering weer genieten geblazen. Wanneer je denkt dat Stranger Things niet nóg beter kan, bewijzen de Duffer-broertjes gewoon het tegendeel. Eén hoogtepunt noemen uit seizoen 3 is dan ook een onmogelijke taak. Dustin en Suzie die NeverEnding Story zingen? De hartverscheurende afscheidsbrief van Hopper aan Eleven? Of toch ‘papa’ Steven en Robin die Erica in toom moesten houden? Weet je wat: we gaan gewoon het hele seizoen opnieuw bingen. 


1. When They See Us

De absolute nummer één is zonder twijfel Netflix-miniserie When They See Us. Regisseur Ava DuVernay verfilmde het waargebeurde verhaal van de onterechte vervolging van vijf jongens (van wie vier zwart en één hispanic) voor een verkrachting in New York waar ze helemaal niets mee te maken hadden. De arme Kevin, Antron, Yusef, Korey en Raymond – ook wel bekend als ‘The Central Park Five’ - worden gedwongen om valse verklaringen af te leggen. Ze zijn het trieste slachtoffer van een racistisch, hevig bevooroordeeld rechtssysteem. De manier waarop DuVernay het allemaal in beeld brengt is enorm heftig, confronterend en uiteindelijk ook hoopvol. Je gaat janken. Elke aflevering weer. Vooral die laatste, waarin Korey in de ‘echte’ volwassen gevangenis belandt en daar moet overleven, grijpt je bij de keel en laat nooit meer los. 

Article continues after the ad