De familie claus

Met nog maar een paar dagen tot de Kerst en het blijvende advies om thuis te blijven, kunnen we eigenlijk niets anders dan kerstfilms bingewatchen. Ben je de Home Alones, Love Actuallys en Holidates al zat? Let dan maar goed op, want we hebben nog wat tips van Nederlandse bodem voor je!

Meer zin in een Nederlandse kerstserie? Wie weet is Kerstgezel.nl dan wel iets voor jou.

10. Midden in De Winternacht

Kerstfilms kijk je het liefst met je hele gezin, en daar spelen de makers van Midden in De Winternacht duidelijk op in. Deze zoete familiefilm draait eens niet om de hohoho-kerstman, maar om zijn eland Moos. Dat lieve diertje met de stem van Jeroen van Koningsbrugge belandt in een race tegen de klok wanneer hij zijn baasje kwijtraakt. Als hij niet op tijd terug is, krijgt niemand dit jaar een kerstcadeautje. Oeps! Gelukkig krijgt hij hulp van de jonge Max. Dat belooft voor de kids meeslepend te worden en voor de ouders hilarisch.

Article continues after the ad


9. De groeten van Mike

Waar de meeste Netflix-kerstfilms een zoet verhaal bevatten en alleen maar draaien om romantiek, hebben de Nederlandse pareltjes meer te bieden. Neem nu De groeten van Mike. Deze familiefilm begint in het ziekenhuis waar de jonge Mike na maanden eindelijk te horen krijgt dat hij naar huis mag en bevat een moeder (Bracha van Doesburgh) met een drankprobleem. Pak de zakdoekjes dus maar snel uit de kast, want De groeten van Mike belooft een emotionele en heftige film te worden, vooral als Jeugdzorg dreigt met een uithuisplaatsing. Als dat maar goed gaat! 


8. Finn de film

Van Bracha van Doesburgh springen we gelijk over naar een emotionele en muzikale titel met haar man Daan Schuurmans in de hoofdrol. In deze familiefilm krijgt de jonge Finn het aan de stok met zijn vader als hij per se vioolles wil krijgen van een mysterieuze man (Jan Decleir). Zijn vader wil daar vanwege onbekende redenen niets van weten, maar dat laat Finn zich niet zomaar zeggen. Hij neemt stiekem les aangezien hij zo in contact staat met zijn overleden moeder. Dat belooft weer wat emotie onder de mistletoe, want zoals Jan Decleir zegt: "Soms kan muziek mensen betoveren"


 

7. Kruimeltje

We moeten voor deze film even terug in de tijd, want Kruimeltje was al tijdens de kerst van 1999 een groot succes. Ruud Feltkamp gooide toen al hoge ogen. We sloten dat kleine Nederlandse, dakloze jongetje die zijn vader probeert te vinden massaal in onze harten. De film is sfeervol, hartverwarmend en zelfs muzikaal door de stemmen van Henny Vrienten en Ruth Jacott. Er is een vervolg maar wij vinden het origineel nog altijd de beste!


6. Pista 

Wie naast al die fijne familiefilms even een iets brutalere kant op wil, zit goed met de film Pista! Sterren als Froukje de Both, Sylvie Meis, Chantal Janzen en Daan Schuurmans nemen ons mee naar de koele sneeuwpistes waar de temperaturen al snel hoog oplopen. Kerstengel Georgina keert ondertussen terug om haar voormalige vrienden te helpen een oude bar te veranderen in een swingende tent. Dat is nog eens andere koek dan al die titels met een jong karakter in de hoofdrol. 


5. Pietje Bell

Als we Kruimeltje noemen, kan eigenlijk die andere jonge boef niet ontbreken: Pietje Bell. Met zijn kwajongensstreken maakte hij de afgelopen jaren meer vijanden dan vrienden, maar daar kunnen wij geen genoeg van krijgen. We zeggen alleen maar: de Bende van de Zwarte Hand, buurman Geelman en diens zoon Josef en een krantenmagnaat Stark die maar niet wordt geloofd. Het is misschien geen typische kerstfilm met kerstbomen en romantiek, maar Pietje Bell is toch gewoon de Home Alone van ons land? En die kijk je ook jaarlijks opnieuw.


4. Mannenharten

"Van buiten lijk ik hard. Maar prik er eens door heen en laat het pijn doen. In mijn Mannenhart.'" Bij de heerlijke romantische komedie Mannenharten denk je misschien niet automatisch aan kerst, maar het zit er wel degelijk in! De zes mannen uit deze film dompelen zich er namelijk volledig in onder: van Jeroen Spitzenberger in een prachtig rendierenpak tot 'operazanger' Jon van Eerd in een glitterpak. Deze fijne film stond hoog in onze Top 10 van leukste Nederlandse romcoms, dus absoluut de moeite waard... midden in de winter of in hoogzomer! 


3. De Familie Claus

Netflix verraste dit jaar iedereen door onaangekondigd met een Nederlands-Vlaamse kerstfilm te komen én met succes. De jonge Jules (Mo Bakker) steelt de show als een rouwend joch dat na de dood van zijn vader geen zin meer heeft in de feestdagen. Tot hij het bijzondere geheim van zijn opa ontdekt en hem voor één keer een handje wil helpen. De film is misschien niet de allerbeste productie die je ooit zult zien, maar wedden dat je hier en daar wel een traantje moet wegpinken terwijl je betoverd wordt door alle pracht en praal? 


2. All You Need is Love

Wie aan All You Need is Love denkt, denkt natuurlijk direct aan emotionele herenigingen, liefdesverklaringen en… Robert ‘dr. Love’ ten Brink. Helaas moeten we die laatste op een klein bijrolletje na missen, maar de overige elementen zijn zeker aanwezig! Daarbij, wie vindt het nu erg om naar Fedja van Huêt en Waldemar Torenstra te kijken? Deze romantische komedie (met hier en daar een vleugje emotie) is uitgeroepen tot ‘de kerstfilm van 2018' en mocht alleen daarom niet in ons overzicht ontbreken.


1. Alles is familie

De kerstlampjes mogen dan branden, de maagjes mogen vol zitten met de lekkerste gerechten en misschien kijk je wel uit naar al die pakjes onder de boom, maar kerst draait eigenlijk maar om één ding: familie! En dat hebben de makers goed begrepen. De topcast met Carice van Houten, Thijs Römer en Benja Bruijing weet een bont gezelschap neer te zitten met heftige thema's die de boventoon voeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van nieuwe liefdes, baby's tot rouw? Dat belooft romantiek, drama en emotie. Precies wat we nodig hebben deze kerstdagen die toch al anders zijn dan normaal.