amerikaanse hollywood remakes 12 monkeys the departed scent of a woman

Ongelofelijk maar waar: soms is een remake écht beter dan het origineel. Geloof je ons niet? Dat komt waarschijnlijk alleen maar omdat je deze parels vergeten bent! Dit zijn de 10 beste Hollywood-remakes ooit gemaakt.

10. The Birdcage (1996)

Remake van La Cage Aux Folles (1978, Frankrijk)

Het leven van twee homo's in Saint Tropez wordt op zijn kop gezet wanneer de zoon van een van de mannen aankondigt dat hij gaat trouwen. Wanneer de oerconservatieve ouders van de bruid komen eten, doet het stel een wanhopige poging om hun levensstijl en hun drag-club op de benedenverdieping te verbergen. The Birdcage is een remake van de Franse film La Cage Aux Folles. De hoofdrollen in de remake zijn weggelegd voor Robin Williams en Nathan Lane, en hun chemie maakt deze heerlijke comedy nog beter!

The Birdcage is één van onze favoriete films over dragqueens. De volledige lijst check je hier!

Article continues after the ad

 

9. Insomnia (2002)

Remake van Insomnia (1997, Noorwegen)

Vooruit, ondanks dat het niet onze favoriete Christopher Nolan-film is, is Insomnia wel degelijk een steengoede remake van de gelijknamige Noorse thriller! Een rechercheur (Al Pacino) wordt naar een dorpje in Alaska gestuurd om de mysterieuze moord op een scholiere op te lossen. Maar een duister geheim en de toenemende slapeloosheid beginnen al snel hun tol te eisen. Wat Insomnia beter maakt dan het origineel zijn de geweldige acteerprestaties van de cast, inclusief een bijzonder duistere, dreigende rol van Robin Williams.

 

8. True Lies (1994)

Remake van La Totale! (1991, Frankrijk)

James Cameron haalde zijn inspiratie voor actiekomedie True Lies uit de Franse film La Totale!, die slechts drie jaar eerder verscheen. Beide films vertellen in principe hetzelfde verhaal, maar de sterrencast (Jamie Lee Curtis, Tom Arnold, Arnold Schwarzenegger, Bill Paxton) en de toevoeging van heerlijke nineties-actiescènes maken van de Hollywood-remake toch echt de betere film.

 

7. Victor/Victoria (1982)

Remake van Viktor und Viktoria (1933, Duitsland)

Zowel de decors als de acteurs in Victor/Victoria zijn groots! Met deze remake van de Duitse film Viktor und Viktoria wist regisseur Blake Edwards de perfecte film te maken voor zijn lieftallige echtgenote Julie Andrews. Zij speelt een worstelende zangeres, die werk vindt als mannelijke imitator van een vrouw. Logischerwijs maakt al dat gender-bending haar leven niet gemakkelijker…

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

6. The Magnificent Seven (1960)

Remake van Seven Samurai (1954, Japan)

Met The Magnificent Seven komen we aan bij de eerste van twee remakes van films van Japanse grootmeester Akira Kurosawa. The Magnificent Seven is namelijk een remake van zijn meesterwerk Seven Samurai. We volgen een groep huurlingen die een dorp moeten beschermen tegen bandieten. Wat de Amerikaanse remake zo goed maakt, is de setting. Het verhaal vertaalt zich namelijk geweldig naar het oude, wilde westen. Bonusfeitje: The Magnificent Seven kreeg in 2016 nog een remake onder dezelfde naam.

 

5. A Fistful Of Dollars (1964)

Remake van Yojimbo (1961, Japan)

Op nummer vijf in onze toplijst met de beste Hollywoord-remakes vind je de tweede film van Akira Kurosawa. In 1964 werd zijn Yojimbo omgetoverd tot A Fistful Of Dollars, een echte Spaghetti Western van de hand van Sergio Leone. De combinatie van Ennio Morricones weergaloze muziek en de heerlijke cowboy-kop van Clint Eastwood - die nog steeds acteert! - maken A Fistful Of Dollars tot één van de beste remakes ooit gemaakt. Meer zien? Kijk dan ook de andere films in de zogenoemde Dollars-trilogie: For a Few Dollars More en The Good, The Bad and The Ugly.

 

4. Scent Of A Woman (1992)

Remake van Profumo di Donna (1974, Italië)

Sommige acteurs moeten oneerlijk lang op een Oscar wachten. We noemen bijvoorbeeld Leonardo DiCaprio én bovenal Al Pacino, die natuurlijk al met The Godfather, Serpico en Dog Day Afternoon had moeten winnen. Met Scent Of A Woman (de remake van de Italiaanse film Profumo di Donna) was het in 1992 echter toch raak! We zien Pacino als een blinde oorlogsveteraan met een gebruiksaanwijzing. Student Charlie (Chris O'Donnell) stemt toe om Franks babysitter te spelen, maar dat baantje blijkt niet zo simpel als gedacht.

 

 

3. 12 Monkeys (1995)

Remake van La Jetée (1962, Frankrijk)

Nadat een virus het grootste deel van de mensheid heeft weggevaagd, wordt Cole (Bruce Willis) naar het verleden gestuurd om de oorzaak van de uitbraak te achterhalen. Niemand gelooft deze tijdreiziger, zodat zijn missie niet van een leien dakje gaat. 12 Monkeys is geïnspireerd op La Jetée, een korte film, opgebouwd uit foto’s. Super interessant, maar toch niet zo fascinerend als 12 Monkeys, de Amerikaanse remake van Terry Gilliam!

 

2. Some Like it Hot (1959)

Remake van Fanfare d’amour (1935, Frankrijk)

In de comedyklassieker Some Like It Hot spelen Tony Curtis en Jack Lemmon twee muzikanten die in aanraking komen met gevaarlijke gangsters. Om te ontsnappen besluiten ze zich als vrouw te verkleden en zich aan te melden bij een vrouwenorkest. Daar raken ze in de ban van zangeres Sugar Kane, gespeeld door seksbom Marilyn Monroe. Some Like it Hot is één van de leukste films ooit gemaakt. Daarom is het juist zo bijzonder dat het eigenlijk een Amerikaanse remake is!

Meer geweldige mannelijke acteurs in vrouwenrollen vind je hier.

 

1. The Departed (2006)

Remake van Infernal Affairs (2002, Hongkong).

Aan de ene kant is het jammer dat een al prestigieuze film als Internal Affairs in veel lijstjes wordt overschaduwd door zijn remake The Departed. Aan de andere kant: The Departed is nou eenmaal ijzersterk! Wat heet: het is onze favoriete remake ooit gemaakt. Voor een van zijn beste films wist Martin Scorsese namelijk een waanzinnige hoeveelheid talent aan te trekken – waaronder een fabelachtige Matt Damon.

 
Zie je: er bestaan genoeg geweldige remakes. Wat ons betreft verdienen ook deze jaren 80-horrorfilms en deze series uit de eighties zo'n Hollywood-remake!