Fotograaf
Paramount Pictures
Jackass Forever

Met een nieuwe Jackass-film in aantocht kijken we weer gierend van het lachen naar de hoogtepunten én dieptepunten uit de eerdere films. Welcome to Jackass!

Gevaarlijke beesten, poepdouches en halsbrekende stunts: de mannen van Jackass doen het sinds 2000 allemaal. Al snel vonden Johnny Knoxville, Steve-O, Bam Margera en de rest dat ze eigenlijk veel te weinig betaald werden voor al hun blauwe plekken, losse tanden en kneuzingen. Jackass stopte op MTV en de heren voerden hun domme stunts voortaan uit op het grote doek.

De allergoorste stunts (Steve-O die zich laat katapulteren in een Dixie, Chris Pontius die een slang in zijn penis laat bijten) laten we even buiten beschouwing, en dat zijn meestal ook niet de beste acties. Vaak zijn het stompzinnige opdrachten die - soort van - haalbaar zijn, maar enorm veel pijn opleveren als ze mislukken!

 

Article continues after the ad

10. De relschopper

Jackass: The Movie

In deze klassieke Jackass-stunt laat Johnny Knoxville zichzelf beschieten met een ‘bean bag’. Dit projectiel is bedoeld om relschoppers uit te kunnen schakelen zonder ze te doden of zwaar te verwonden. Dit lukt trouwens niet altijd, dus worden deze dingen ‘minder dodelijke’ projectielen genoemd.

De schutter legt uit dat het risico dat je aan een ‘bean bag’ overlijdt "niet heel erg groot is": Knoxvilles reactie is goud waard.

 

9. De wurgslang in de ballenbak

Jackass 2

Johnny Knoxville, Wee Man en Ryan Dunn moeten een anaconda opsporen die ergens in een ballenbak zit. Het beest worstelt en bijt Knoxville een paar keer, maar het loopt allemaal redelijk goed af. Dan ontdekken ze dat er al die tijd nóg een enorme wurgslang bij ze in de bak zat!

 

8. Speelgoedautootje in je bips

Jackass: The Movie

Ryan Dunn komt bij de dokter met een lastig probleem. Hij heeft last van zijn kont, maar weet niet wat er aan de hand is. De zuster kijkt geschokt als de röntgenfoto arriveert: Ryan heeft een speelgoedauto in zijn (jack)ass.

De sfeer wordt al snel ongemakkelijk, maar de reactie van de dokter is misschien nog wel het grappigst. “Je moet naar het ziekenhuis, je kunt dit niet uitpoepen! Niemand mag dit weten. Die gast met de camera weet het: dat is er eigenlijk al één te veel!”

 

7. De looping

Jackass/Jackass 2

Skateboardlegende Tony Hawk en de Jackass-crew proberen een looping te maken op een skateboard óf BMX-fiets. De heren maken een paar bijzonder harde klappers maar het lukt ze uiteindelijk wél!

In Jackass 2 herhalen ze deze stunt, maar dan nóg dommer! Ze proberen hetzelfde met een minibike.

Het lukt ze nog ook, maar tegen welke prijs?

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

6. De High-Five

Jackass 3D

Op het Jackass-kantoor wordt een simpele valstrik aangebracht: een gigantische hand die keihard veert als hij losgelaten wordt. Wee Man nodigt zijn collega’s uit voor een high-five, maar ze krijgen méér dan waar ze op gerekend hadden.

De stunt is niet heel uitgebreid maar het komisch effect is zó groot (en de klappen zó hard!) dat ‘De High-Five’ één van de grappigste Jackass-acties ooit is.

 

5. De gevangenisontsnapping

Jackass 2.5

Verfijnd is deze wedstrijd niet, dat wordt al duidelijk als de Jackass-crew na een halve meter skateboarden in de modder plonst. Ze moeten kruipen tussen de krokodillen, worden beschoten met paintballs én moeten uitgespuwde pruimtabak opdrinken. Dat is nog niet eens alles: deze stunt is… chaotisch.

Ondanks alle gekkigheid haalde deze stunt Jackass 2 niet eens: hij verscheen wél op de speciale dvd-uitgave Jackass 2.5.

 

4. Velocipede Moto-X

Jackass 2

Vóór de uitvinding van de fietsketting reden mensen rond op fietsen met enorme voorwielen: de velocipede. Wat gebeurt als je met zo’n antiek ding over een schans probeert te springen? Natuurlijk ga je dan mokerhard op je bek: de vraag is niet óf Johnny Knoxville gaat vallen, maar hoe hard!

Het antwoord: heel hard! Je snapt meteen waarom fietsenmakers al heel snel van die jumbowielen afstapten.

 

3. De gang met stroomstootwapens

Jackass 3D

Vul een gang met tasers aan touwtjes en ren er doorheen! Een domme stunt hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

De hindernisbaan en de draaiende onderdelen maken deze lompe actie nóg pittiger. Niemand komt ongeschonden uit de taser-tunnel.

 

2. Wippen met een stier

Jackass 2

De mannen van Jackass hebben al veel domme dingen gedaan en de wipwap die ze in een rodeo-arena neerzetten staat zeker ergens bovenaan. In teams van twee proberen ze een boze stier te ontwijken.

Het is natuurlijk geen volwassen beest; anders was deze debiele stunt héél anders afgelopen. Toch beukt ook een klein stiertje de Jackass-crew met gemak in elkaar. De blikken in de ogen van Johnny Knoxville en Chris Pontius zijn hilarisch om te zien, terwijl hun solidariteit in recordtempo afbrokkelt.

 

1. De Eendenjacht

Jackass 3D

De mannen van Jackass zijn regelmatig door de lucht gelanceerd of beschoten, maar deze stunt combineert allebei die elementen tot een enorm pijnlijke vogelvlucht. De ‘eenden’ vliegen in hun zwembroek door de lucht en ‘jagers’ met paintballgeweren nemen ze ge-na-de-loos onder vuur.

Door de lucht geslingerd worden ís al eng en als de paintballs tegen je blote vel uiteenspatten heb je het écht niet breed!

 

Jackass Forever

In februari 2022 verschijnt de nieuwste film van deze gestoorde waaghalzen: Jackass Forever. Bam Margera is er helaas niet bij, omdat hij ruzie kreeg met Johnny Knoxville en regisseur Jeff Tremaine.

Margera heeft zijn alcoholgebruik nauwelijks onder controle; nadat Knoxville en Tremaine er alles aan deden om Margera nuchter te krijgen voor Jackass Forever, begon hij tijdens de opnames toch weer te drinken. Zijn scènes zijn uit de nieuwe film gelaten.

Met Steve-O, misschien wel de grootste gek uit de Jackass-crew, gaat het trouwens bijzonder goed; dat hadden we niet zien aankomen.