Fotograaf
Netflix/Katalin Vernes
Fantasyserie His Dark Materials

In de donkere dagen voor Kerst kunnen we allemaal wel wat magie gebruiken. Dit zijn de beste fantasy-series die je nú kunt kijken. Het is... fantas(t)y(sch)!

10. Once Upon a Time

Deurwaarder / privédetective Emma Swan (Jennifer Morrison) woont in de grote stad, maar mist iets in haar leven; ze weet alleen niet precies wát! Als ze een bericht krijgt van haar zoon Henry vertrekt ze naar het dorpje Storybrooke, waar vreemde dingen gebeuren. Wat blijkt? Alle inwoners van Storybrooke zijn vervloekte sprookjesfiguren die hun magische verleden vergeten zijn!

Henry en Emma proberen de vloek te breken, maar ze worden tegengewerkt door de Boze Heks (Lana Parilla) die óók burgemeester van het dorpje is. Once Upon a Time zit boordevol beroemde sprookjesfiguren, en hun verhalen zijn grappig én soms hartverscheurend. De eerste zes seizoenen van OUAT zijn erg spannend, maar het zevende seizoen (een soort reboot) is helaas geen must-watch. Once Upon a Time is te bekijken via Netflix en verschijnt binnenkort op Disney Plus.

 

Article continues after the ad

9. Supernatural

Dean en Sam Winchester (Jensen Ackles en Jared Padalecki) proberen te voorkomen dat demonen uit de hel ontsnappen en de wereld overnemen. Dit is bijna een fulltime baan en het duo verdient op schimmige manieren geld, waardoor de politie regelmatig jacht op hén maakt!

Het eerste seizoen van Supernatural lijkt eigenlijk meer op een horrorserie dan op een fantasyverhaal. Vanaf het tweede seizoen wordt het verhaal van Dean en Sam steeds belangrijker, het drama-element groter én wordt Supernatural over het algemeen minder eng. De serie kwam dit jaar na vijftien seizoenen ten einde!

 

8. Lucifer

Lucifer, aka de duivel (Tom Ellis) is het helemaal zat om te heersen over de hel. Het is een vervelende plek, met krijsende zielen, bloed en allerlei andere ellende. Hij opent een discotheek in Los Angeles en geniet van het goede leven. God is hier natuurlijk niet happy mee en stuurt allerlei engelen op zijn zoon af. Uit verveling besluit Lucifer om zijn duivelse krachten in te zetten om gevaarlijke misdadigers op te sporen: als duivel vindt hij natuurlijk dat zondaars gestraft moeten worden!

Lucifer heeft zijn populariteit te danken aan de spannende verhaallijnen én Tom Ellis als de supergluiperd met een goed hart (heel diep van binnen!). We weten dat het komende seizoen van Lucifer het laatste wordt… wanneer de laatste acht afleveringen op Netflix verschijnen is nog niet bekend.

 

7. The Dark Crystal: Age of Resistance

De geliefde fantasyfilm The Dark Crystal kreeg in 2019 eindelijk een prequelserie op Netflix. In de film proberen vriendelijke wezentjes, Gelflings, een magisch kristal te repareren om de wereld te redden. Ze worden geholpen door de vriendelijke urRu’s, maar de wrede Skeksis willen ze juist tegenhouden! In Age of Resistance zie je hoe de Skeksis in een ver verleden de baas werden over de planeet en het vervloekte kristal gebruiken om de andere inwoners te doden.

Age of Resistance is een spannend fantasyverhaal, dat grotendeels met prachtige poppen wordt verteld. De serie won een Emmy voor Beste Kinderprogramma, maar werd tóch niet verlengd voor een tweede seizoen.

 

6. Outlander

Verpleegster Claire (Caitriona Balfe) wordt door magische stenen opgeslokt en uitgespuugd in het jaar 1743. Ze wordt verliefd op de knappe Schotse rebel Jamie Fraser (Sam Heughan), maar heeft in het heden óók nog gewoon een man. De avonturen in een historische setting; tijdreizende verpleegsters, stomende romantiek: Outlander is een mengeling van genres, maar voor dit lijstje delen we het graag in als fantasyserie!

De liefde tussen Jamie en Claire verplaatst zich over de halve wereld, en in het zesde seizoen wordt het stel waarschijnlijk onderdeel van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten.

 

5. The Witcher

Geralt of Rivia (Henry Cavill) is een magische monsterjager, die als huurling enge beesten uit de weg ruimt. Tegelijkertijd probeert het machtige koninkrijk Nilfgaard het Continent te veroveren, en raakt prinses Ciri vermist in het strijdgewoel. Samen met de machtige tovenares Yennefer probeert Geralt de prinses veilig te houden, maar dat is niet zo eenvoudig in deze levensgevaarlijke fantasywereld.

The Witcher is niet de beste fantasyserie, maar het eerste seizoen geeft wel veel aanknopingspunten om ontzettend goed te wórden. De eerste reeks legde heel veel uit, maar het was vaak tóch een beetje vaag waar het verhaal nou eigenlijk naartoe ging. De actie was dan weer wél enorm spectaculair, en The Witcher is ook niet bang om af en toe enorm melig te zijn. Vanaf het tweede seizoen komt het verhaal volgens de makers écht op gang: als dat klopt dan kan The Witcher nog flinke stappen maken in deze lijst!

 

4. American Gods

De Oude Goden zoals Odin, de Egyptische goden en Slavische mythische figuren hebben een enorm probleem. In de moderne tijd dreigen ze vergeten te worden, en vervangen door nieuwe, arrogante mediagoden en -godinnen. Ze zijn natuurlijk niet van plan om zomaar te verdwijnen en Odin (Ian McShane) roept de hulp in van ex-gevangene Shadow Moon (Ricky Whittle) om een gedurfd plan uit te voeren.

Het eerste seizoen van American Gods is erg goed; het tweede zakte een beetje in (achter de schermen werd enorm veel geruzied). Het derde is vanaf begin 2021 te zien via Amazon Prime Video; hopelijk weer als vanouds goed!

 

3. Locke & Key

Na de dood van vader Rendell Locke verhuizen Bode, Tyler, Kinsey en moeder Nina naar het oude familielandgoed in Matheson. Al snel vinden ze rare sleutels in het huis waarmee ze de meest waanzinnige magische trucs kunnen uithalen. Helaas maakt dit hun leven niet veel makkelijker! De kinderen moeten zich aanpassen aan hun nieuwe leven en er zit nóg iemand achter de magische sleutels aan.

Locke & Key zit boordevol magie, is soms behoorlijk spannend en eng, zonder dat het een echte horrorserie wordt (de comics waar de serie op gebaseerd is gaan wél meer de horrorkant op). Het tweede seizoen werd onlangs door Netflix bevestigd.

 

2. His Dark Materials

In de wereld van His Dark Materials heeft elk mens een eigen ‘demonenvriendje’: een kameraadje dat ongeveer dezelfde persoonlijkheid heeft en altijd in de buurt moet blijven, anders ga je dood! Deze ‘duivelse’ wezentjes zijn een doorn in het oog van de kerk, die ze het liefst uit de weg wil ruimen. De jonge Lyra Belacqua gaat op zoektocht naar een verdwenen vriend, en reist de halve wereld over: onderweg ontmoet ze de meest fantastische wezens ontdekt ze een magisch complot!

His Dark Materials werd eerder al verfilmd als The Golden Compass, maar die film was een beetje teleurstellend voor de fans. His Dark Materials neemt véél langer de tijd om in de verbluffende magische wereld te duiken. Het tweede seizoen is nét begonnen op HBO en is terug te kijken via het Movies en Series (X)L-pakket.

 

1. Game of Thrones

HBO pakte een vrij obscure fantasyboekenreeks (A Song of Ice and Fire) en maakte er een fenomeen van! Verschillende adellijke families strijden om de troon van Westeros, nadat de koning ongelukkig aan zijn einde komt. De dappere Starks, listige Lannisters en de moreel verheven (vinden ze zelf!) Baratheons leggen het halve continent in de as. Ver van Westeros staat nog een andere kanshebber op: Daenerys Targaryen, die de roem van haar familie wil herstellen met een paar vuurspuwende draken!

Game of Thrones is onvervalste fantasy, maar allesbehalve kinderachtig! De families spelen dodelijke politieke spelletjes, vechten elkaar de tent uit en de serie zit boordevol seks en geweld. De serie haalde in het zesde seizoen de boeken van G.R.R. Martin in, en daarna werd de kwaliteit van het verhaal helaas wel wat minder. Een teleurstellend slotseizoen ontneemt Game of Thrones echter níet de monumentale status.