Dit weekend is het nieuwe seizoen van Dance Dance Dance van start gegaan. Reden genoeg voor een feestje met de tien beste dansfilms aller tijden!

Article continues after the ad

Singin’ in the Rain (1952)

Dikke kans dat je het bij het lezen van de titel meteen het gelijknamige nummer in je hoofd hoort. Zo iconisch is deze swingende musical. Maar zelfs als je niet van musicals houdt, valt er genoeg te genieten. Zo neemt Singin’ in the Rain ook de filmindustrie vrolijk op de hak. De hoofdrol en de regie zijn van de legendarische Gene Kelly, een van de beste dansers die Hollywood ooit heeft gekend.

West Side Story (1961)

West Side Story verplaatst het tijdloze verhaal van Romeo en Julia naar het Manhattan van de jaren 50. Daar wordt de zus van een bendeleider verliefd op een jongen uit het vijandelijke kamp. In totaal won West Side Story tien Oscars, een record voor een musical. Co-regisseur Robert Wise schreef nog geen vier jaar later opnieuw geschiedenis met The Sound of Music. Momenteel is er een remake van West Side Story in de maak met niemand minder dan Steven Spielberg in de regiestoel!

Saturday Night Fever (1977)

De jaren 70 waren het tijdperk van de disco en er is geen film waarin dat meer tot leven kwam dan in Saturday Night Fever. Hierin speelt John Travolta een feestbeest dat iedere zaterdagavond op de dansvloer is te vinden. De swingende soundtrack, met hits als ‘Staying Alive’ en ‘Disco Inferno’, staat nog steeds als een huis! Travolta zou bijna twintig jaar later knipogen naar zijn discoverleden in de beroemde dansscène van Pulp Fiction.

Flashdance (1983)

Deze 80s klassieker is losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Maureen Marder. Zij werkte overdag als lasser en ’s avonds in een stripbar. Maar Alex (zoals ze in de film heet) droomt van een professionele danscarrière. Wanneer ze besluit haar dromen na te jagen, blijkt ze meer talent te hebben dan ze had gedacht. Dankzij nummers als ‘Maniac’ en ‘Flashdance… What A Feeling’ groeide de film uit tot een hit. Het laatstgenoemde nummer werd zelfs bekroond met een Oscar!

Footloose (1984)

Ook Footloose biedt onvervalste jaren 80 nostalgie. Hierin probeert een aantal tieners lol te hebben in een conservatief dorpje waar dansen al jaren is uitgebannen. Zal het de rebelse nieuweling Ren lukken om weer wat leven in de brouwerij te brengen? Net als Flashdance is deze film losjes gebaseerd op ware gebeurtenissen. In 2011 verscheen een remake, maar wij geven natuurlijk de voorkeur aan de originele versie met Kevin Bacon in de hoofdrol!

Dirty Dancing (1987)

In deze zwijmelklassieker valt Frances ‘Baby’ Houseman (Jennifer Grey) tijdens een vakantie als een blok voor de stoere dansleraar Johnny Castle (Patrick Swayze). Haar strenge ouders zijn echter minder gecharmeerd van haar nieuwe vlam. Dankzij de chemie tussen de hoofdrolspelers en nummers als ‘(I've Had) The Time Of My Life’ werd de film een wereldwijde hit. Op 14 september is Dirty Dancing nog één keer te zien in bioscopen door het hele land.

Bring It On (2000)

Kirsten Dunst en Eliza Dushku in cheerleaderoutfits, veel meer heb je niet nodig om onze aandacht te trekken. Gelukkig is Bring It On, over een cheerleaderteam dat opnieuw de weg naar de top moet zien te bereiken, ook nog eens een hele vrolijke feelgoodfilm vol swingende dansroutines. In totaal zouden er nog vijf (mindere) vervolgen worden uitgebracht. Regisseur Peyton Reed zou later tekenen voor Ant-Man en het onlangs verschenen vervolg Ant-Man and the Wasp.

Save the Last Dance (2001)

Rock-'n-roll is inmiddels vervangen door hiphop, maar de formule blijft hetzelfde. Sara (Julia Stiles), een jonge getalenteerde danseres, wordt verliefd op haar klasgenoot Derek (Sean Patrick Thomas). Via hem raakt ze in contact met streetdance. Maar volgens haar omgeving is het hiphopwereldje te min voor Sara. Het verhaaltje mag dan niet origineel zijn, dankzij de chemie tussen de hoofdrolspelers en de dope dansscènes heeft Save the Last Dance zijn plek in dit rijtje dik verdiend!

Honey (2003)

Jessica Alba (Sin City) speelt de titelrol in deze voorspelbare, maar charmante dansfilm. Honey geeft in de Bronx dansles aan kinderen en werkt ’s avonds in een nachtclub. Op een dag krijgt ze de kans om te dansen in een videoclip. Haar droom lijkt uit te komen, maar ze komt er al snel achter dat de muziekindustrie ook een duistere kant heeft. Missy Elliott heeft een leuke bijrol als zichzelf.

Magic Mike (2012)

De meeste dansfilms zijn wat braafjes en het ‘dirty’ in ‘dirty dancing’ lijkt vooral in de hoofden van bezorgde ouders te zitten. Magic Mike gooit het over een hele andere boeg: de dansnummers in deze film over een aantal mannelijke strippers zijn zo hitsig als een loopse hond. Maar Magic Mike heeft meer te bieden dan geoliede torso’s en gietijzeren konten: dankzij topacteurs als Channing Tatum en Matthew McConaughey is deze film ook prima te genieten buiten de dansscènes om.