Net nu DC hun Cinematic Universe weer een beetje op de rails lijkt te hebben na het giga-succes van Aquaman, komt de studiobaas van Warner Bros met een verrassende bekentenis: toekomstige DC-films worden bijna allemaal zogeheten ‘stand-alone’-films. Geruchten hierover gingen al een tijdje, maar die zijn nu dus door filmbons Kevin Tsujihara bevestigd.

Article continues after the ad

“Laat maar zitten, dat shared cinematic universe”

Je zou denken dat DC en Warner weer volop goede moed zouden hebben om hun Cinematic Universe weer uit het slop te trekken na het overweldigende succes van Aquaman. Een Justice League 2 waarin Jason Momoa’s Natte Nieuwe Populairste DC-held een grotere rol zou krijgen lijkt een logische volgende stap. Maar niet dus. Toch is het juist dankzij Aquaman dat de studio nu zoiets heeft van “Laat maar zitten, dat shared cinematic universe”: de film was mede zo'n kaskraker omdat die op zichzelf stond. Regisseur James Wan had geen zin om krampachtig verwijzingen naar toekomstige films in zijn verhaal te stoppen, of om andere helden op te laten draven in cameo-optredens. En dat bleek dus veel beter te werken dan het rampzalig ontvangen Batman vs Superman: Dawn of Justice, wat min of meer een tweeënhalf uur durende reclamespot voor het anderhalf jaar later te verschijnen Justice League was. Een mooie gelegenheid om Sad Affleck weer eens van stal te halen:

 

“Op het juiste spoor"

Ook de aankomende DC-films Shazam!, Joker, Wonder Woman 1984 en Birds of Prey hebben allemaal weinig met elkaar te maken. “En daarmee zitten we op het juiste spoor", aldus Tsujihara in een interview met de Los Angeles Times. "Ons universum is niet zo verbonden als we vijf jaar geleden dachten dat het zou worden. Je ziet nu meer focus op individuele personages. Dat wil niet zeggen dat we niet op een gegeven moment terugkeren naar het idee van zo'n gedeeld universum, maar voor nu voelt dit voor ons als de beste strategie”. Zal wel wezen, maar toch klinkt het alsof de studio zich gewonnen geeft in hun concurrentiestrijd met Marvel. Zeker omdat die studio deze week met Captain Marvel komt, alweer de 21e film in hun Cinematic Universe waar wél alle verhalen succesvol met elkaar verweven zijn.