Vandaag blaast Christian Bale 45 kaarsjes uit. Wij blikken terug op de meest memorabele rollen van deze veelzijdige Oscarwinnaar!

8. Equilibrium (2002)

Deze grimmige sciencefictionfilm speelt zich af in een dictatuur waarin emoties zijn uitgebannen. Officier Preston (Christian Bale) moet erop toezien dat de regels worden nageleefd. Maar als hij een keer zijn medicijnen overslaat die zijn gevoelens onderdrukken, begint hij te twijfelen aan zijn missie. Prima pulp, vol vaart en actie!

7. Out of the Furnace (2013)

In deze toffe thriller speelt Bale de rol van Russell, een armoedzaaier speelt die zorgt voor zijn criminele broertje (Casey Affleck). Wanneer die na een conflict met een lokale crimineel spoorloos verdwijnt, gaat Russell op onderzoek uit. Acteerkanonnen als Woody Harrelson, Forest Whitaker en Willem Dafoe maken de sublieme cast compleet!

Article continues after the ad

 

6. The Dark Knight (2008)

In dit tweede deel van de Dark Knight-trilogie komt Batman tegenover zijn aartsvijand de Joker te staan. Wat volgt is een spannend acteerduel tussen Christian Bale en de jong overleden Heath Ledger. Het overdreven gegrom van Bale als de titelheld kan wat op de zenuwen werken, maar hij is met gemak de beste Batman-acteur sinds Michael Keaton!

5. American Psycho (2000)

Bale had al indruk gemaakt in Steven Spielbergs Empire of the Sun, maar met American Psycho gaf hij pas echt zijn visitekaartje af! In deze verfilming van de gelijknamige roman van Brett Easton Ellis speelt Bale een aalgladde Wall Street-bankier, die zich buiten kantoortijden ontpopt tot een sadistische seriemoordenaar.

 

4. The Fighter (2010)

In dit waargebeurde drama speelt Mark Wahlberg de rol van Micky, een jonge vechter die het probeert te maken in de bokswereld. Hij wordt daarbij geholpen door Dicky (Christian Bale). Maar de criminele achtergrond van Dicky begint de boksambities van het duo steeds meer in de weg te staan. Bale ontving zijn eerste Oscar voor de indrukwekkende rol. Volgende maand maakt hij kans op een tweede Oscar voor zijn spraakmakende rol in Vice!

3. The Prestige (2006)

Een jaar na Batman Begins bundelde Bale opnieuw de krachten met regisseur Christopher Nolan. Hij tekende voor de rol van Alfred Borden, een sluwe illusionist die zijn rivaal Robert Angier (Hugh Jackman) probeert af te troeven. Niet alleen een van de beste rollen van Bale, maar ook van de beste films van Christopher Nolan, die inmiddels alweer bezig is met zijn nieuwste meesterwerk!

 

2. The Machinist (2004)

In deze intense psychologische horrorfilm speelt Bale een machinewerker die wordt verteerd door schuldgevoel… Letterlijk! De Oscarwinnaar viel voor The Machinist maar liefst 27 kilo af, wat een onvergetelijke film oplevert. Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, kroop hij het jaar erop alweer in het opgepompte lijf van Bruce Wayne. De bizarre transformaties van Christian Bale zijn inmiddels zijn handelsmerk!

1. Rescue Dawn (2006)

Ook voor Rescue Dawn moest Bale de kipnuggets laten staan. In dit aangrijpende oorlogsdrama speelt hij namelijk een piloot die probeert te overleven in de jungle, nadat zijn vliegtuig is neergestort achter vijandelijke linies. Bale speelt de rol van zijn leven als Dieter Dengler, de vliegenier die dit ongelooflijke oorlogsverhaal echt heeft doorstaan. Te zien op Netflix!