Cornald Maas, Songfestival, maatregel

Het Eurovisie Songfestival gaat er komend jaar iets anders uitzien. Gisteren onthulden de EBU en de organisatie een nieuwe maatregel die - met het oog op het verspreidende coronavirus - ervoor moet zorgen dat het festijn komend jaar wel doorgaat. 

Article continues after the ad

De maatregel heeft alles te maken met de achtergrondzangers en -zangeressen. Normaal gesproken moeten zij ook op het podium aanwezig zijn (achter de schermen of vol in beeld), maar in 2021 mogen zij - als uitzondering - ook al eerder opgenomen zijn. 

Geen verplichting

De European Broadcasting Union (EBU) heeft deze maatregel bedacht om zo de delegaties zo klein mogelijk te houden (wat vooral handig is als het coronavirus volgend jaar nog actief is) en om landen de mogelijkheid te geven zich te richten op andere creatieve ideeën. Het zou ervoor zorgen dat uitvoeringen dichter bij de originele compositie blijven. Wel stelt de organisatie dat het geen verplichting is om het achtergrondkoor thuis te laten en dat een combinatie van semi-live en semi-opgenomen ook mogelijk is.

Reactie Cornald

Cornald Maas laat via Twitter weten niet blij te zijn met de nieuwe maatregel. "Nee, geen goede ontwikkeling", zo schrijft hij. "Kunnen de live-backings (en de authenticiteit) geschrapt worden ten gunste van de aanwezigheid op het podium (max. 6 personen) van dansers en acrobatiekspektakel. Geheel en al volgens beproefd Zweeds concept." 


Meer kritiek

Maurice Wijnen sluit zich bij deze kritiek aan. "Een slechte Songfestival ontwikkeling. Na het opheffen van het live orkest is dit een volgende stap richting steeds minder 'echte', eerlijke live performances. Jammer voor een groots programma van deze schaal." Het is voor deze mannen dan ook te hopen dat het - zoals nu wordt gesteld - slecht eenmalig geldt.

Het Songfestival vindt komend jaar plaats op 18, 20 en 22 mei in Ahoy Rotterdam. Onze inzending Jeangu is momenteel druk bezig om een nieuw nummer te schrijven, dus daar kijken we natuurlijk reikhalzend naar uit!