Hier worden we blij van: Nigeria heeft zich voor het eerst gekwalificeerd op de winterspelen en wel met een kersvers bobsleeteam.

Article continues after the ad

Seun Adigun

Ze hebben het allemaal te danken aan Seun Adigun, een in Texas woonachtige bobsleester die zich samen met de remsters Ngozi Onwumere en Akuoma Omeoga heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Pyeongchang. “Ik ben bijna overweldigd door dit nieuws”, liet Adigun weten. “Dit is een mijlpaal in de sport voor Nigeria.”

Het team, inmiddels gesponsord door Visa, voldeed deze week in Calgary aan de eisen voor deelname. Nog nooit heeft een Afrikaans land zich voor het bobsleeën kunnen kwalificeren op de Olympische Spelen.

Atletiek

Adigun nam eerder als hordeloopster deel aan de Olympische Spelen van Londen 2012. Ze was een jaar als remster actief in een Amerikaans bobsleeteam, maar ging op zoek naar landgenotes met wie ze een Nigeriaans team kon opzetten. Zo vond ze Onwumere en Omeoga, beiden eveneens actief in de atletiek.

Cool Runnings

Het verhaal van Adigun en concorten doet denken aan de waargebeurde film Cool Runnings, waar een net zo onwaarschijnlijk land (Jamaica) zich in 1988 plaatst voor de winterspelen in Calgary, Canada. De Jamaicaanse bobsleëers hebben na de winterspelen van 1988 nog vijf keer meegedaan.