Christopher Nolan

Tenet-regisseur Christopher Nolan is even helemaal klaar met Hollywood-gigant Warner Bros., die recent besloot al hun 2021-films op de dag van de bios-release óók meteen op streamingdienst HBO Max te gooien. Volgens hem heerst er "totaal ongeloof in Hollywood".

Article continues after the ad

Hoewel Nolans nieuwste actiespektakel het in de Nederlandse bioscopen hartstikke goed deed, stelde de VS-release toch wel flink teleur. En aangezien corona voorlopig nog wel zal rondwaren. blijft de hele bios-situatie - óók in de VS - hartstikke onzeker. Vandaar dat Warner Bros. - nota bene de studio achter Tenet - zo'n bijzonder besluit nam. Volgen Nolan is het echter een grote blamage; hij vindt dat Warner een smerig spelletje speelt. 

Christopher Nolan vs. Warner Bros.

"Er was totaal ongeloof. Ze hebben het aan niemand verteld", vertelt de legendarische regisseur aan Entertainment Tonight. Hij is groot voorstander van de 'bios-experience'; films moet je gewoon op een groot doek zien. Gebruik ze niet als 'lokkertje' voor een streamingdienst, aldus Nolan. "Ze werken met de top, met de grootste sterren die soms jaren in deze projecten hebben gestoken, die bedoeld waren voor het witte doek. Deze films zijn gemaakt voor een zo groot mogelijk publiek, en nu worden ze zonder overleg gebruikt als lokkertje voor een streamingservice die nog in de kinderschoenen staat."


HBO Max

HBO Max komt op den duur ook naar Nederland, maar vooralsnog krijgen wij de Warner-films in 2021 gewoon in de bios te zien. In de VS kan men die films dus ook vanaf day one thuis kijken. Nolan is bang dat deze move van een van de grootste spelers de bios-branche de nek gaat omdraaien, zegt hij in een ander woest statement, ditmaal in Deadline (de man is erg boos). "Ze hebben niet eens door wat ze hierdoor kwijtraken. De beslissing is financieel gezien niet logisch, zelfs een middelmatige investeerder op Wall Street kan zien dat dit geen vernieuwing is maar gebrekkig handelen."



Warner Bros. heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van Nolan. Wonder Woman 1984 is trouwens eind dit jaar de eerste Warner-film die in de VS gelijktijdig in de bios én op HBO Max uitkomt.