We kennen Christian Bale vooral van zijn rol als superheld Batman, maar in de eerste trailer van ‘Vice’ blijkt dat hij ook net zo overtuigend een superschurk kan spelen. Zelfs een twintig kilo zwaardere kale superschurk! In deze biopic speelt Bale namelijk de rol van Dick Cheney, vice-president onder George W. Bush, en onder meer architect van de tweede Irak-oorlog. Wat deze foute baas allemaal op zijn kerfstok heeft, daarbij vergeleken zijn slechteriken als The Joker en Bane maar een stelletje watjes.

Article continues after the ad

De Dikke en de Dunne

Het is zeker niet de eerste keer dat Christian Bale een ware metamorfose ondergaat voor een filmrol; voor de survival-film Rescue Dawn uit 2006 viel hij vijftien kilo af, maar voor de duistere thriller The Machinist uit 2004 maakte hij het helemaal bont. Hiervoor viel hij meer dan dertig kilo af, en de crew begon zich op een gegeven moment al zorgen te maken over zijn gezondheid. Leuk detail: tussen deze twee films door moest hij juist als een gek spiermassa kweken voor Batman Begins, wat er na Rescue Dawn ook meteen weer terug aan moest voor The Dark Knight. Voor Vice was zijn transformatie een stuk minder ingrijpend, het was vooral een kwestie van heel veel taart eten. Een kale kop en gebleekte wenkbrauwen doen de rest.

De machtigste vice-president ooit

“Ik wil jou als mijn vice-president”, zo zegt George W. Bush (Sam Rockwell) tegen Cheney in de trailer. “Ik ben al CEO van een groot bedrijf geweest, Vice-president zou voor mij vooral een symbolisch baantje zijn”, zo antwoordt de bolle kale blasé. “Maar mochten we het eens worden, dan kan ik me ontfermen over zaken zoals bureacratie, het leger, energie en buitenlandbeleid”. Het was een publiek geheim dat Cheney de man was die het beleid bepaalde, en dat Bush junior het allemaal wel best vond. De film belooft dan ook een biopic te worden over “de machtigste vice-president ooit”.

Regie is in handen van Adam McKay, die eerder The Big Short en de beide Anchorman-films maakte. Steve Carrell is net als in die films ook nu weer van de partij, als de ook al zo foute minister van defensie Donald Rumsfeld. De film is vanaf 28 februari in Nederland te zien.