Dankwoordjes zijn vaak het saaiste element van een Amerikaanse Awards-show; telkens weer wordt een lijstje producenten afgeraffeld, waarna steevast afgesloten wordt met “I would like to thank my family and I would like to thank God”. Christian Bale pakte de zaken afgelopen nacht anders aan na het winnen van zijn Golden Globe voor Vice: in plaats van God de vader te noemen bedankte de Welshman juist Satan, voor de inspiratie. Alleen met hulp van de Duivel zelf kon Christian immers zo'n intens slechte gemenerik spelen als voormalig vice-president Dick Cheney.

Article continues after the ad

 

Duister personage

Nou had Christian Bale al wel drie keer een Dark Knight gespeeld, zo'n duister personage als de beruchte vice-president onder president George W. Bush had Bale sinds American Psycho al niet meer gespeeld. Dus moest hij de inspiratie blijkbaar elders zoeken.

Missie geslaagd

Natuurlijk was zijn uitspraak niet serieus, maar bedoeld om een beetje te jennen. En dat lukte: binnen de kortste keren stond conservatief Amerika op hun achterste (duivels)poten. De Republikeinse propaganda-zender Fox News vond het een grove belediging, en ook Cheney’s eigen dochter reageerde woest.

 

Vleiende vergelijking?

Toch zou het ons niet verbazen als de voormalige vice-president zelf het wel tof vindt; de oud-politicus is er dol op dat hij vaak met beroemde slechteriken vergeleken wordt. Cheney vond het naar verluidt vooral vleiend dat één van zijn bijnamen Darth Vader was. Daarover maakte Luke Skywalker zich onlangs nog woest.

 

Vice draait vanaf 28 februari ook in de Nederlandse bioscopen, dus dan kunnen we zelf zien hoe een moddervette Bale het er van af brengt als de harteloze architect van de Bush-regering.