Stemacteur Isaac Hayes stopte in 2006 met het inspreken van het karakter Chef in South Park, maar deed dat niet vrijwillig, zegt zijn zoon.

Article continues after the ad

Protest

De aflevering Trapped in the Closet uit 2005 zou aanleiding geweest zijn voor Hayes om zijn rol als Chef aan de wilgen te hangen. In deze aflevering wordt de omstreden Scientology-kerk op de korrel genomen. De inmiddels overleden Hayes was zelf aanhanger van deze religie en zou vier maanden na het uitzenden uit protest zijn rol als de kok Chef opgegeven hebben.

Beroerte

"Mijn vader stopte niet met South Park; die beslissing nam iemand anders voor hem,” vertelt zijn zoon Isaac Hayes III aan The Hollywood Reporter. "Mijn vader kreeg in 2006 een beroerte en kon daarna niet meer praten. Hij kan onmogelijk bij zijn eigen weten ontslag genomen hebben."

Omgeving

Hayes III zoekt de verklaring in zijn vaders omgeving. "Iedereen rond mijn vader was betrokken bij Scientology; zijn assistenten, zijn belangrijkste mensen. Iemand van hen heeft de beslissing namens hen genomen. We weten niet wie."

Hypocriet

"Mijn vader zou niet zo hypocriet zijn om, bij een show die Afro-Amerikanen, Joden en homo's belachelijk maakt, te stoppen als Scientology op de korrel wordt genomen." Volgens zoon Hayes was South Park een 'zegen' voor zijn vader. "De rol betekende veel voor hem."

Vanavond om 21.30 is de aftrap van het nieuwe seizoen van South Park op Comedy Central. Bekijk hierboven een interview met de makers van de serie over hoe zij Hayes zo ver hebben gekregen de rol van Chef op zich te nemen.