De cast & crew van horrorklassieker De Lift komt eenmalig weer bij elkaar op genrefestival Amsterdamned. De reünie vindt plaats ter gelegenheid van de 35e verjaardag van de film.

Article continues after the ad

Openingsavond

De film zal op de openingsavond van het festival te zien zijn in bioscoop Kriterion. Ook is-ie, vanwege een nieuwe Amerikaanse release op blu-ray, volledig gerestaureerd.

Behalve regisseur Dick Maas zijn ook producent Matthijs van Heijningen en acteurs Willeke van Ammelrooy, Hans Dagelet en Serge-Henri Valcke aanwezig. Huub Stapel, die in De Lift de koelbloedige liftmonteur Felix speelde, is in verband met andere verplichtingen nog niet bevestigd.

Onthoofd

Maas maakte De Lift vlak na zijn afstuderen aan de filmacademie. Zoals de naam al doet vermoeden draait het om een moordlustig hijsbakkie dat door een experiment van een Japans computerbedrijf een eigen leven is gaan leiden. De film werd gedraaid voor een appel en een ei, maar leverde een groot aantal iconische scènes op. Vooral de onthoofding van een onschuldige nachtwaker staat nog bij menig bioscoopbezoeker op het netvlies gebrand.

Down

Uiteindelijk trok de film meer dan 650.000 bezoekers en wordt-ie gezien als een mijlpaal in de vaderlandse filmgeschiedenis. Op het festival van Cannes kocht Warner Bros. de wereldrechten en in 2001 volgde er zelfs een Amerikaanse remake genaamd Down met Naomi Watts en ‘90s-mooiboy James Marshall.

Kaarten zijn vanaf 6 oktober te koop bij de kassa van Kriterion.