Vandaag verscheen The Christmas Chronicles op Netflix, met niemand minder dan Kurt Russell als de kerstman. Wij zetten de beste films op een rijtje van deze kick-ass cultheld!

Used Cars (1980)

Na talloze goedkope westerns en brave Disney-komedies, gooide Russell het in 1980 over een andere boeg met Used Cars. In deze anarchistische komedie van Robert Zemeckis (Back to the Future) speelt hij een louche autoverkoper die de smerigste trucs uithaalt om de concurrentie af te troeven. Kurt zou opnieuw het gaspedaal flink intrappen als psychotische stuntman in Death Proof en als Mr. Nobody in de laatste twee Fast and the Furious-films.

More content below the advertising

 

Escape from New York (1981)

Kurt Russell en horrorregisseur John Carpenter (Halloween) werkten voor het eerst samen in Elvis, een televisiefilm uit 1979 waarin Kurt de titelrol speelde. Het duo zou de komende twintig jaar vaker samenwerken, met enkele van de beste films van Russell én Carpenter tot gevolg. In de duistere sciencefictionfilm Escape from New York speelt hij zijn meest iconische rol: Snake Plissken. Deze cynische antiheld zou vijftien jaar later terugkeren in het minder geslaagde Escape from L.A.

 

The Thing (1982)

Direct na Escape from New York bundelden Kurt en Carpenter opnieuw de krachten voor The Thing. In deze bloedstollende remake van een sciencefictionfilm uit de jaren 50 speelt Russell een helikopterpiloot op Antarctica die samen met zijn collega’s wordt belaagd door een buitenaards wezen. De film was niet bepaald een bioscoophit, maar groeide dankzij de baanbrekende speciale effecten en het slimme scenario uit tot een van de meest geliefde horrorfilms aller tijden.

Big Trouble in Little China (1986)

Deze lijst zou natuurlijk niet compleet zijn zonder Big Trouble in Little China. In deze prettig gestoorde avonturenfilm van, daar heb je hem weer, John Carpenter speelt Kurt een vrachtwagenchauffeur die belandt in een bovennatuurlijke bendeoorlog. Big Trouble belandde in grote problemen aan de bioscoopkassa, maar wordt inmiddels beschouwd als een cultklassieker. Een compleet overbodig vervolg met Dwayne Johnson is momenteel in de maak.

 

Breakdown (1997)

Dat Kurt Russell ook zijn mannetje stond in films die niet bol stonden van de speciale effecten, bewees hij wel met Breakdown. In deze akelig effectieve thriller strandt hij met zijn vrouw door autopech in de woestijn. Wanneer zijn echtgenote hulp gaat halen, wordt ze meegenomen door een automobilist met niet al te frisse bedoelingen…

Sky High (2005)

Met Sky High keerde Russell terug naar de Disney-studio’s waar hij als kindster werkte. In deze uiterst vermakelijke familiefilm speelt hij The Commander, een superheld die het stokje moet overdragen aan zijn zoon. Russell schitterde vorig jaar opnieuw in een luchtige superheldenfilm als de vader van Star-Lord in Guardians of the Galaxy vol. 2.

The Hateful Eight (2015)

Bijna tien jaar na Death Proof werkte Kurt Russell opnieuw samen met Quentin Tarantino. In The Hateful Eight keert Russell als besnorde premiejager terug naar zijn westernroots. De liefde tussen het tweetal is gelukkig nog niet bekoeld: de acteur zal ook een rol spelen in Tarantino’s nieuwste film Once Upon A Time in Hollywood. Andere cowboykrakers met Russell zijn Tombstone en Bone Tomahawk!

 

More content below the advertising

Voor alle dames en heren die graag naar zwetende mannen in de jungle kijken... Triple Frontier. En nu is er een tweede trailer online!

More content below the advertising

Bazooka in de ramsj

De actiefilm Triple Frontier gaat over een groep voormalige Special Forces militairen... spannend. Maar zijn het criminelen? Nee! Ze hebben altijd eerlijk gewerkt voor het vaderland. Ze zijn nooit corrupt geweest, hebben die bazooka van werk niet op Marktplaats verpatst. En nu hebben de heren een gezinsleven en willen gewoon een goede echtgenoot en vader zijn. Ik weet wat je denkt: Wow. Waar vind je nog zulke mannen? Nou, niet in Triple Frontier, want dat wáren zulke mannen, tot ze besloten dat ze een machtig drugskartel gingen overvallen. Spannend!

Wat het wat minder spannend maakt, is dat de trailer weer veel te veel weg geeft naar onze smaak. Dus als je nog een beetje verrast wilt worden: tot halverwege ben je safe. 

 
 
De film ging trouwens bijna niet door omdat Ben Affleck weer eens aan de drugs was. En toen mocht hij niet meer meedoen. En toen weer wel. En toen weer niet. Maar nu weer wel. 

Het is alsof je de makers van de film Striptease besluiten nog een tweede deel te maken, want hee: wat kan er misgaan? Ja Rule gelooft niet in logica en denkt dat het een briljant idee is om leedvermaakfestival Fyre Fest nog een tweede kans te geven. Hoe zeg je?

More content below the advertising

Fyre Fiasco

Voor wie het niet heeft meegekregen: Fyre Festival was een absolute clusterfuck. De bezoekers werd een uniek, beste-van-het-beste, superluxe festival belooft. Ze betaalden soms duizenden dollars voor een kaartje. Maar eenmaal op de Bahamas, waar het ultieme festival moest plaatsvinden, troffen ze een chaos. Maar dan echt: Syrisch vluchtelingenkamp meets parkeerplaats MacDrive. Maar dan zonder het eten, want dat was er nauwelijks. 

 

Paar mooie vrouwen en een grote bek

De man achter het festival was Billy McFarland. Hij werkte samen met Ja Rule en een team modellen aan de promotie. Geld, mooie vrouwen, een luxe lokatie... Het kon niet op. McFarland, die zichzelf voordeed als visionair zit nu overigens in de bak vanwege fraude. Ja Rule is de dans ontsprongen en óf hij wil McFarland achterna, óf hij is niet goed in zijn hoofd. Hij claimt dat het 'iconisch' gaat worden. Is goed schat. 

De grote verliezers

Dat Ja Rule nu stoer loopt te doen over Fyre Festival is grappig, maar ook ronduit schandalig. Nu hoef je misschien geen medelijden te hebben met de mensen die afgingen op wat plaatjes van vrouwen in een bikini. Maar het was ook een fiasco voor bijvoorbeeld de mensen die er werkten en de leveranciers. De bouwers kunnen McFarland zijn bloed wel drinken. Dus tof doen over het festival? Ja Rule, niet oké.

Crowdfunding

Een cateraar bijvoorbeeld, die 1000 maaltijden per dag moest leveren, ging financieel zwaar onderuit. Want uiteraard betaalde lul McFarland niet. Haar verhaal was zo schrijnend dat ze middels een crowdfunding dubbel en dwars over de schade heen is gekomen. Heeft in ieder geval iemand nog betaald gekregen.