Brimstone van regisseur Martin Koolhoven en Tonio van Paula van der Oest gaan de strijd met elkaar aan in de race om de Gouden Kalveren. De twee succesfilms maken allebei kans op beeldjes in de belangrijkste categorieën, zoals film, regie en montage.

Article continues after the ad

Opvallend

Brimstone heeft in totaal negen nominaties; Tonio ontving er zeven. Opvallend is dat de best bezochte Nederlandse bioscooptitel van vorig jaar, Soof 2, geen enkele nominatie heeft ontvangen. Ook de nummers 2 en 3, Rokjesdag en Woezel & Pip, maken in geen enkele categorie kans op awards.

Televisiedrama

In de categorie televisiedrama dingt Soof overigens wel mee naar een prijs, namelijk voor beste actrice (Lies Visschedijk). De actrice neemt het op tegen Abbey Hoes (Petticoat) en Hadewych Minis (Hollands Hoop II). In de categorie beste acteur zijn onder anderen Waldemar Torenstra (Vechtershart) en Guy Clemens (De Zaak Menten) genomineerd.

Top-docu

In de strijd om beste documentaire valt vooral de film De Kinderen van Juf Kiet op, over een Brabantse docente die met ijzeren discipline en engelengeduld haar klasje vol vluchtelingenkinderen leidt. De film werd afgelopen zondag ook genoemd in Zomergasten met cabaretière Claudia de Breij.

De Gouden Kalveren worden op 29 september uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. De ceremonie is voor het eerst in lange tijd niet op televisie te zien. Wel zendt de NPO een special van de TV Show uit, waarin Ivo Niehe terugblikt op het Nederlands Film Festival.

Over Brimstone

Brimstone is een Engelstalige western over een demonische priester die het op een onschuldige vrouw heeft gemunt. Het is de eerste film in acht jaar tijd van Martin Koolhoven. Carice van Houten is genomineerd in de categorie beste bijrol en maakt hiermee kans op haar zesde Kalf.

Over Tonio

Tonio is de verfilming van de gelijknamige rouwroman waarin schrijver A.F.Th. van der Heijden de dood van zijn jonge zoon Tonio verwerkt. Beide hoofdrolspelers, Pierre Bokma en Rifka Lodeizen, zijn genomineerd. Verder maakt de film kans in de categorieën production design en camerawerk.