We kennen Brendan Fraser natuurlijk vooral als de ster uit de Mummy-trilogie, maar sommige fanatieke filmfans kennen hem misschien zelfs nog uit de komedies Airheads (1994) of Encino Man (1992). Eind jaren negentig leek deze in Amerika geboren acteur met Canadese ouders een mega-ster te worden, maar dat is er ondanks drie razend succesvolle Mummy-films nooit echt van gekomen. Wat is er met hem gebeurd?

2008: Vervolg op Journey to the Center of The Earth geweigerd

In dezelfde zomer van 2008 waarin Brendan met de derde Mummy-film Tomb of The Dragon Emperor nog wereldwijd voor goed gevulde bioscoopzalen zorgde, kwam hij ook met de avonturenfilm Journey to the Centre of the Earth. Het werd geen enorme hit, maar toch deed de film het goed genoeg om een vervolg te krijgen. Daar had Brendan om onduidelijke redenen echter geen zin in. Niemand minder dan Dwayne Johnson nam zijn plaats in, nadat deze een paar jaar eerder al bijna met Brendan’s Mummy-franchise aan de haal was gegaan in de spin-off The Scorpion King. Met Journey 2 kon The Rock opnieuw laten zien dat hij het wondermedicijn voor elk franchise is, iets wat hij het jaar daarvoor ook al demonstreerde in Fast Five.

Article continues after the ad

 

2010: Hilariteit bij de Golden Globes

Bestond het begrip “Internet Meme” al in 2010? Brendan werd in elk geval absoluut een hit online vanwege zijn uitbundige vrolijkheid en zijn in het rond wijzende vingers bij de Golden Globes van 2010. Dit deed zijn reputatie en dus ook zijn carrière weinig goeds.

 

2013: Echtscheidingsperikelen

In 1998 trad Brendan in het huwelijksbootje met actrice Afton Smith. In 2007 ging het stel, dat inmiddels drie zonen had, echter uit elkaar. Aangezien Fraser de grotere naam was mocht hij flink over de brug komen met alimentatie. In 2013 stapte hij echter naar de rechtbank omdat hij zijn verplichte bijdrage van 900,000 dollar (negen ton!) per jaar niet meer kon betalen. Volgens zijn ex was het onzin en hield de acteur lucratieve nieuwe filmdeals die hem 9 miljoen op zouden leveren voor haar verborgen. De tijd heeft inmiddels uitgewezen dat ze ongelijk had, want we hebben Brendan de afgelopen vijf jaar niet in het type films gezien waar hij 9 miljoen voor zou hebben gekregen.

2016: Triest tv-optreden

In 2016 leek de man van de Mummy-films dan eindelijk een beetje aan een comeback te beginnen met een rolletje in de tv-serie The Affair. In een tv-optreden ter promotie van deze show kwam hij echt intens triest over. Later bleek dat zijn moeder net was overleden, maar toch had de acteur dit optreden dan beter af kunnen zeggen. Brendan is hier zo sipjes dat zelfs Sad Ben Affleck er nog vrolijk bij lijkt?!

 

2018 #HimToo

Een andere mogelijke reden waarom de Mummy-ster weinig meer in films opduikt, is dat Hollywood hem links zou laten liggen. Wat is er gebeurd? In een uitgebreid interview met GQ onthulde Fraser begin dit jaar namelijk dat hij zijn eigen #MeToo-ervaring had; tijdens een lunch in 2003 werd hij ineens flink bij de billen gepakt door ene Philip Berk, de toenmalige voorzitter van de Hollywood Foreign Press Association, die de Golden Globes organiseert. De acteur diende vervolgens bij de HFPA een klacht in over deze handtastelijkheden, en ineens werd hij nergens meer voor gevraagd. Het kan toeval zijn, maar er kan wel degelijk een verband zijn.

2018: het begin van de comeback?

Je zou het niet zeggen, maar juist dit jaar is Brendan Fraser weer een beetje aan een comeback begonnen. Hij is namelijk in de goed ontvangen TV-series Trust en Condor te zien geweest. Het is nog niet bekend wanneer we die hier kunnen gaan zien.