In het nieuwe programma Dat wordt oorlog! worden twaalf doodgewone mensen in een oude legerkazerne in twee teams ingedeeld. Zes dagen lang worden ze op wetenschappelijke wijze gemanipuleerd en tegen elkaar opgezet. Zijn ze in staat tot oorlog?

Article continues after the ad

Sociaal experiment

BNN zendt vanaf eind april Dat wordt oorlog! uit, een sociaal experiment waarin twee groepen jongeren bewust tegen elkaar worden opgezet. Doel is om te zien hoe gemakkelijk haat en afgunst tussen verschillende groepen kunnen worden gevoed, zo meldt de omroep woensdag.

Complete escalatie

Op wetenschappelijke wijze wordt er een cyclus van wraak gecreëerd om te kijken of het uiteindelijk helemaal escaleert. De resultaten waren 'verbijsterend', zegt presentator Jan Versteegh. "Haat is iets dat altijd onder de oppervlakte sluimert en naar boven komt als er aan de juiste touwtjes getrokken wordt. 

Dat dit heel effectief kan zijn blijkt wel in Dat wordt oorlog!", aldus Jan. "We hebben het experiment een dag eerder moeten afronden om complete escalatie te voorkomen. Deelnemers gaan echt hard tegen hard."

Realityserie

De kandidaten denken volgens BNN dat ze meedoen aan een realityserie maar zijn in werkelijkheid onderdeel van een sociaal experiment dat is gebaseerd op het bekende Robbers Cave Experiment. Dit werd in 1954 voor het eerst uitgevoerd in de Verenigde Staten. Vanuit de control room geeft een psycholoog direct uitleg bij de processen die de deelnemers doormaken. 

Dat wordt oorlog! is vanaf 25 april vier dinsdagen te zien op NPO 3. Check hier de eerste beelden!