The Addams Family

Sinds vorige week draait The Addams Family in de bioscopen. Dit griezelige gezin is misschien wel de eerste horrorfamilie ooit… maar zeker niet de laatste!

Psycho (1960)

In deze baanbrekende horrorfilm van Alfred Hitchcock runt de zonderlinge Norman Bates samen met zijn moeder een vervallen motel. Maar als de gasten ontdekken dat er iets goed mis is met moederlief, is het al te laat. De niet al te gezonde relatie tussen Norman en zijn dominante moeder werd verder uitgewerkt in de televisieserie Bates Motel.
 


The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Ook de Sawyers kun je maar beter niet als buren hebben. Deze kannibalenfamilie maakte haar debuut in de roemruchte cultklassieker The Texas Chain Saw Massacre.  Leatherface en zijn naasten geven graag dinner party’s, maar alleen als de gasten ook op het menu staan…  

Article continues after the ad


Carrie (1976)

Het valt niet mee om alleenstaande moeder te zijn, zeker niet als je wraakzuchtige dochter vervloekt is met telekinetische gaven die krachtig genoeg zijn om een complete middelbare school in de as te leggen. Zowel Sissy Spacek in de titelrol als Piper Laurie als haar strengreligieuze moeder werden genomineerd voor een Oscar. Geen wonder dat we Carrie onlangs nog uitriepen tot een van de beste Stephen King-verfilmingen aller tijden!
 


The Shining (1980)

We blijven nog even bij Stephen King. Ook in The Shining leiden spanningen binnen de familie namelijk tot een bloedstollende confrontatie. Jack Torrance is met zijn maniakale grijns natuurlijk de grootste griezel, maar het geflirt met het hiernamaals van de kleine Danny werkt ook niet bepaald ontspannend. Hoe het verder ging met Danny konden we onlangs nog zien in het alleraardigste vervolg Doctor Sleep!


Hellraiser (1987)

Iedere familie heeft zo haar problemen, maar de familie Cotton uit Hellraiser maakt het wel heel erg bont. In deze Britse horrorfilm ontdekt Kirsty dat haar stiefmoeder een verhouding heeft met haar oom Frank. Pikant detail: deze Frank is herrezen uit de dood en heeft bloed nodig om te voorkomen dat hij wordt teruggestuurd naar de hel… veel bloed!


Addams Family Values (1993)

De familie Addams zag in 1938 het levenslicht als cartoon in het tijdschrift The New Yorker. Sindsdien verscheen er verschillende televisieseries, drie bioscoopfilms en zelfs een heuse musical rondom deze prettig gestoorde familie. Onze favoriet blijft echter Addams Family Values, waarin de zwartgallige Wednesday en Pugsley belanden op een zomerkamp vol verwende rijkeluiskinderen.


The Others (2001)

In deze Spaanse horrorfilm speelt Nicole Kidman een moeder die samen met haar twee kinderen een teruggetrokken leven leidt in een vervallen landhuis. De familie raakt er steeds meer van overtuigd dat ze niet de enigen zijn die na middernacht ronddwalen door de duistere gangen. Deze creepy geestenfilm riepen we eerder nog uit tot een van de beste horrorfilms van de eeuw.

You’re Next (2011)

Paul en Aubrey trekken samen met hun volwassen kinderen naar een villa om hun huwelijksjubileum te vieren. Maar voordat ze de champagne kunnen ontkurken, wordt de familie belaagd door een stel sadistische moordenaars in dierenmaskers. Tot overmaat van ramp ontdekt het gezin dat de indringers hun familie niet toevallig hebben uitgekozen als doelwit!

 

Us (2019)

Regisseur Jordan Peele introduceerde al eerder een bijzonder verontrustende familie in zijn briljante debuut Get Out. In zijn tweede horrorhit wordt Adelaide Wilson geconfronteerd met een griezelig gezin dat als twee druppels water op de Wilsons lijken. Us vliegt naar het einde toe behoorlijk uit de bocht, maar Lupita Nyong'o mag wat ons betreft opnieuw een Oscar winnen voor haar onvergetelijke dubbelrol.