De 4DX bioscopen in Amsterdam en Rotterdam blijken een groot succes. In een half jaar tijd zijn er al 200.000 kaarten verkocht voor deze nieuwe bioscoopervaring waarin bezoekers de film meebeleven met onder meer bewegende stoelen, wind, regen, bliksem, rook en geur.

Article continues after the ad

Volle zalen

Tot nu toe zijn alleen Pathé De Munt in Amsterdam en Pathé De Kuip in Rotterdam uitgerust met een 4DX-zaal. Maar die zitten dan wel bijna altijd vol. Volgens Pathé-director of Commerce Doron Kurz zijn de voorstellingen vrijwel doorlopend uitverkocht.

Blockbustosaurus Rex

De eerste film die in Nederland in 4DX in première ging was Star Wars: The Last Jedi, op de hielen gevolgd door Jumanji: Welcome To The Jungle. De succesvolste 4DX-releases in Nederland zijn allebei Marvel-fims, namelijk Black Panther en - hoe kan het ook anders?- Avengers: Infinity War. Momenteel doet de Blockbustosaurus Rex van Jurassic World: Fallen Kingdom het ook lekker in de 4DX zalen, en die film vol stampende en brullende dino's is dan ook uitermate geschikt voor dit format.

Stimulerend wiebeldingetje

Superguide ging in december al meteen voorproeven bij 4DX in De Munt en we kwamen tot de volgende ontdekking: “Naast wind, water en lichtflitsen, is er stoom, sneeuw (ja, sneeuw), geur, mist en een wiebeldingetje dat op non-seksuele wijze je enkels stimuleert”. Dat maakt toch op zijn minst nieuwsgierig, niet?