Dit zijn de tien grootste poenscheppers aller tijden

De dikste blockbusters mogen best een paar honderd miljoen kosten vandaag de dag, maar als ze daarmee in Hollywood een hit te pakken hebben, is het ook kassa. Deze tien voeren de lijst aan van de kaskrakers die met hun opbrengst over het miljard zijn heengegaan.

More content below the advertising

10. Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2

Iedere Harry Potter was een dik succes, maar uiteraard kwamen er extra veel mensen opdraven om te zien of onze tovertiener dan inderdaad definitief zou gaan afrekenen met Voldemort. Het slotstuk van de filmserie bracht dan ook de meeste centen in het laatje van het hele stel: 1,3 miljard dollar.

9. Black Panther

Vorig jaar rond deze tijd wisten alleen diehard-comicnerds wie koning T'Challa was, maar dat is na het daverende succes van Black Panther wel anders. De Afrikaanse superheld uit het steenrijke Wakanda klauwde heel wat metaal bij elkaar en dan hebben we het over klinkende munten; geen vibranium. Hij kwam uit op 1,3 miljard.

8. Avengers: Age of Ultron

De minst geliefde Avengers-film van het stel is toch goed voor een opbrengst die hem comfortabel in de top 10 van de grootste kaskrakers ooit plaatst. Hij moet wel genoegen nemen met de positie van slechtst scorende uit de reeks, maar met 1,4 miljard op zijn naam hoeven de violen niet te gaan spelen.

7. Fast & Furious 7

De Fast & Furious-serie begon ooit bescheiden qua financieel resultaat, maar de laatste paar films zijn kolossen van hits dus is het niet zo gek dat de sequels maar blijven komen. De zevende film, waarin de verongelukte Paul Walker zijn laatste optreden ten beste gaf, werd met een opbrengst van 1,5 miljard dollar de kampioen.

6. The Avengers

Natuurlijk wilden alle fans bekijken waar Marvel nou naartoe gewerkt had met Iron Man, Captain America en al die andere vroege films van de comic-gigant en  daarvoor trokken ze maar al te graag hun portemonnee. Uiteindelijk gaven ze 1,5 miljard dollar uit aan bioscoopkaartjes.

5. Jurassic World

Wie dacht dat de dino-moeheid wel had ingetreden na drie Jurassic Park-films, zat er gruwelijk naast. Met Jurassic World kreeg het grommende geesteskindje van Steven Spielberg weer een dikke dot energie ingespoten en zo galoppeerden de dinosaurussen, dit keer opgehitst door Chris Pratt, zomaar voorbij de 1,6 miljard dollar.

4. Avengers: Infinity War

Op het moment staat de teller bij de derde Avengers-film op 2,0 miljard dollar, maar hij draait nog op sommige plaatsen in de wereld, dus daar komt zelfs nog wat cash bij. De opvolger die op de rol staat voor voorjaar 2019 gaat hier straks dubbel en dwars overheen, let op onze woorden.

3. Star Wars: The Force Awakens

Star Wars-fans van het eerste uur waren niet blij met de prequels die George Lucas ze had voorgezet, vijftien jaar na de heilige trilogie, maar het lang verwachte Episode VII was wél een schot in de roos. Zowel op het gebied van de kritieken als die van het geld: 2,1 miljard dollar haalde The Force Awakens op.

2. Titanic

Tussen al dat recente superhelden- en sciencefiction-geweld staat er een film uit 1997 nog steeds fier overeind en dat is niet toevallig ook de grootste Oscarwinnaar ooit. Titanic was lang de grootste kaskraker aller tijden met zijn centenpot van 2,2 miljard dollar, maar hij is intussen ingehaald door een andere film van James Cameron.

1. Avatar

Al bijna tien jaar staat hij ongeslagen bovenaan deze lijst: Avatar. Wie kan deze gigant ooit nog onttronen? Eén van de vier sequels misschien, waar James Cameron op dit moment mee bezig is? We gaan het meemaken vanaf 2020. Voorlopig blijft dat bedrag van 2,8 miljard dollar ongeëvenaard.