Bill Cosby

De wegens seksueel misbruik veroordeelde Bill Cosby komt vrij. Het Hooggerechtshof van Pennsylvania heeft zijn veroordeling geschrapt omdat het proces oneerlijk is verlopen. Zodoende hoeft hij zijn gevangenisstraf niet meer uit te zitten. 

Article continues after the ad

De zaak rond The Cosby Show-ster Bill Cosby leek voor veel mensen afgedaan. Hij is veroordeeld en daarmee is het boek gesloten, toch? Nou, nee. Dat is wel duidelijk!

In hoger beroep

Bill Cosby werd in 2018 veroordeeld tot een celstraf van drie tot tien jaar wegens het seksueel misbruiken van oud-medewerker Andrea Constand. De voormalig ster uit The Cosby Show zou de vrouw in 2004 hebben gedrogeerd en misbruikt op zijn eigen landgoed. Slechts enkele dagen voor het proces zou verjaren, werd hij in 2015 gearresteerd.

Fouten in vervolgproces

Tijdens zijn proces getuigde eerst één vrouw tegen Cosby, maar op basis daarvan kon de jury geen beslissing nemen. Vandaar dat de rechter toeliet dat ook vijf andere vrouwen getuigden over hun (verjaarde) ervaringen met Cosby. Daarop werd de acteur veroordeeld tot 3 tot maximaal 10 jaar gevangenisstraf, waarvan er nu twee over zijn. Achteraf had dit niet mogen gebeuren, zo stelt het Hooggerechtshof nu. Het zou namelijk de zaak 'besmet' hebben.

Daarnaast sloot Cosby ooit een overeenkomst met een officier van justitie dat hij nooit vervolgd mocht worden. Dat daar niet naar is geluisterd, is een feit.

 

Verbaasde reacties

In Amerika wordt zowel verbaasd als woedend gereageerd op zijn vrijlating, maar zijn voormalig tv-vrouw Phylicia Rashad denkt daar anders over. Zij is blij met de uitspraak. "Eindelijk. Er wordt een vreselijke fout rechtgezet, een gerechtelijke dwaling wordt rechtgezet", aldus de actrice op Twitter. Hoewel haar reactie gesloten is voor enig commentaar, behalve voor mensen die zij volgt, is haar tweet in korte tijd al meer dan 10.000 keer geciteerd door zowel mede- als tegenstanders.

 

Het is nog niet duidelijk of de aanklagers opnieuw in beroep gaan. Volgens entertainmentwebsite Deadline is dit zeer onwaarschijnlijk. Maar dat dit verhaal een staartje krijgt, lijkt eerder een zekerheid dan een vraag.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.