The Avengers hadden hun handen al vol aan Thanos, en maandag 14 mei werden de helden van Avengers: Infinity War in de Nederlandse bioscopen ook nog eens verslagen door een wel erg onwaarschijnlijke tegenstander: The Dude! Omdat The Big Lebowski gisteren twintig jaar oud werd was de cultklassieker in 82 bioscopen opnieuw te zien. Met ruim 7500 bezoekers werd de Coen Brothers-film voor één dag de best bezochte bioscoopfilm van het land, met nog meer bezoekers dan die film van de Russo Brothers.

Article continues after the ad

White Russians, bowlen en badjassen

Filmdistributeur Universal meldde trots dat The Dude Day uitbundig gevierd werd in de Nederlandse bioscopen. The Big Lebowski betekent badjassen aan, bowlen, en White Russians drinken, en er waren dan ook volop bioscoopbezoekers in badjas, terwijl sommige cinema's hun gasten verwenden met White Russians of opblaasbare bowlingbanen. Ook de NOS, RTL Nieuws en Omroep Brabant besteedden uitvoerig aandacht aan hoe de twintigste verjaardag van deze gortdroge comedyfilm in Nederland gevierd werd.

Spin-off voor The Jesus

Zo'n geslaagd feestje vraagt om herhaling, maar het is vooralsnog niet bekend of The Dude Day een jaarlijkse traditie gaat worden. Binnenkort kunnen alle Lebowski-lovers echter alsnog wederom in hun badjas naar de bioscoop als de spin-off film over Jesus Quintana uitkomt! Deze door John Turturro gespeelde sleazy patser was op de bowlingbaan de grootste rivaal van The Dude en zijn vrienden. Turturro is nu zelf bezig met de regie van deze film, die Going Places gaat heten.

Allereerste Marvel-schurk

The Dude is natuurlijk Jeff Bridges en ook al versloeg hij gisteren The Avengers, tien jaar geleden was het andersom. Marvel had toen net met Iron Man haar eerste film uitgebracht en wist Bridges te strikken voor de rol van de allereerste Marvel-schurk: Obadiah Stane, oftewel de Iron Monger. En die delfde uiteindelijk toch het onderspit tegen Tony Stark.