Realityshows doen het altijd goed. Drama, sensatie en over de top ruzies: het is er allemaal. De speculaties rond het terugbrengen van Big Brother doen het hart van menig dramaqueen dan ook sneller kloppen. Gaan we na 13 jaar weer genieten van de spraakmakende realityshow? TV-productiebedrijf Endemol Shine is in overleg met verschillende partijen over een mogelijke terugkeer van de kijkcijferhit. 

Article continues after the ad

Oud maar goud? 

Endemol shine-topman Boudewijn Beusmans vertelt in een gesprek met NRC dat zijn bedrijf Big Brother terug naar tv wil brengen. “Het is relevanter dan ooit in de huidige context. We weten meer en meer van elkaar. Het blijft een interessante vraag wat er gebeurt als je mensen met elkaar in één huis zet. Big Brother biedt de kans om maatschappelijke thema’s aan te kaarten”, aldus Beusmans. 

Welke zender krijgt de eer? 

Welke zender Big Brother onder zijn hoede neemt is nog onduidelijk. SBS6 moet het programma waarschijnlijk aan zich voorbij laten gaan, met Utopia als soortgelijke show wordt dat te veel van hetzelfde. De bezuinigingen van de publieke omroep laten RTL als optie over, maar volgens Beusmans hoeft het format niet uitsluitend op één zender. "Je kunt ook denken aan meerdere platforms waarbij sommige content exclusief is voor een bepaald platform." 

Succesvolle geschiedenis

Big Brother begon in 1999 en is inmiddels in 62 landen op tv te zien. In 2006 werd het laatste seizoen in Nederland uitgezonden, op het hoogtepunt trok de show zo'n 1,5 miljoen kijkers per aflevering. Na het succes van Big Brother zijn er spin-offs gemaakt zoals De Gouden Kooi, Utopia, maar ook relatief nieuwe varianten zoals Temptation Island, waarvan het nieuwe seizoen vandaag begint, en House of Talent. Of de originele versie terugkomt is nog even afwachten, tot die tijd: Big Brother is watching you.