Deze week kwam het hartverscheurende nieuws naar buiten dat succesvol snowboardster Bibian Mentel uitzaaiingen heeft in haar hersenen en de artsen niets meer kunnen doen om dat te genezen. Vanavond schoof haar man Edwin Spee bij Humberto aan om hierover te praten.

Article continues after the ad

Afscheid nemen

Hun leven staat op z'n kop, maar als Humberto vraagt hoe het gaat, reageert hij toch met "Goed". "We krijgen de kans om op een hele mooie manier afscheid te nemen. En ze is niet zomaar uit het leven gerukt", maakt hij duidelijk. "We kregen een paar weken geleden het slechte nieuws en krijgen nu medicijnen - een sterke vorm van Prednison - die de pijn en de last onderdrukken." En dat is al heel wat meer dan waar ze een paar weken geleden op konden hopen...

Enorm dieptepunt 

"Twee weken geleden zeiden artsen al dat ze aanraden om onze zoon naar huis te laten komen, omdat er een kans was dat ze het weekend niet zou halen. Er was namelijk een heel grote kans op hersenbloedingen en dat ze ons niet meer zou herkennen", vertelt Edwin nu openhartig. "Ze kreeg bijna geen adem meer, haar longen deden het niet meer en ze kon bijna niet meer haar bed uitkomen. Ik ben bij haar gaan liggen en heb haar tot rust gemaand. Uiteindelijk kon ze weer ademen en sloegen de medicijnen ook aan. Sindsdien hebben we hele mooie dagen en gesprekken. Natuurlijk nog altijd met een traan, maar we hebben vooral veel mooie momenten en lachen veel." 

Genieten van elkaar

Edwin weet dat er straks heel wat aan gaat komen aan verdriet, maar daar wil hij nu niet aan denken. "Ik wil genieten van de momenten met elkaar. Natuurlijk komen er zometeen tranen, want ik denk niet dat een lachfilm net zo leuk is zonder haar of een romantisch restaurantje nog net zo romantisch. Maar het genot dat we nu nog hebben, is prachtig." 

"Tot de volgende keer"

Ook de altijd positieve Bibian kwam vanuit huis nog even in beeld om openhartig te vertellen over het proces. "We pakken elke dag een mooi moment. Het klinkt heel cliché, maar we hebben de afgelopen twee weken heel veel tijd gehad om met name met onze vrienden en familie alles door te spreken en dan kom je op een gegeven moment op de vraag: moet er nog iets gezegd worden?" Ze weet namelijk dat ze nu die kans heeft. "Ik ben zo blij dat ik niet zomaar uit het leven ben gerukt. Hierdoor is elke dag die je nog hebt een feestje." 

Wijze les van Bibian

Ze wil tot slot de mensen thuis nog wat meegeven. "Ik heb altijd lezingen gegeven en waar ik echt in geloof en jongeren wil meegeven, is: ga doen wat je leuk vindt. Ik ben begonnen met een rechtenstudie in Amsterdam en ben heel snel mijn passie gaan volgen namelijk het snowboarden. We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Ik ben echt blij dat ik mijn passie heb gevolgd", vertelt ze. "Daarnaast: verzamel herinneringen in plaats van af gaan op bezittingen. Op dit moment houd ik mij vast aan de herinneringen die ik heb met al mijn dierbaren. Tenslotte wil ik zeggen: laten we lief voor elkaar zijn." Dat is nog eens een krachtige boodschap!

Niet alleen in de studio wist Bibian iedereen tot tranen te roeren, want ook kijkers thuis moesten de zakdoekjes bij de hand houden. Lees hier maar enkele reacties! 

Humberto gemist? Bekijk hier de aflevering terug.