Met de komst van streamdiensten was daar bijna gelijktijdig een nieuw fenomeen: bingewatchen. Dat is inmiddels zo (prettig) uit de hand gelopen dat er een overtreffende trap is opgedoken.

Article continues after the ad

Ooit keken we een afleverinkje en daarna was het gewoon wachten geblazen. Zeven dagen lang, tot de volgende zich aandiende. Niemand deed daar moeilijk over, er is nooit een slachtoffer gevallen. En toch is dat anno nu als roken in de trein of rijden zonder gordel; je kunt je bijna niet voorstellen dat je er ooit oké mee was!

Dankzij bepaalde services, we noemen geen namen (Netflix), is dat verleden tijd. Ze smakken de hele boel, seizoenen tegelijkertijd, online en kijken maar!

Je wordt dus niet tot halt geroepen tenzij je dat zelf doet. Precies, je wordt niet tot halt geroepen en dus was daar ineens bingewatchen: meerdere afleveringen achter elkaar kijken in dagdeel.

Volledig seizoen

En daar is nu dus een overtreffende trap van; bingeracen. Een bingeracer is iemand die een volledig seizoen van een populaire serie verteert in minder dan 24 uur na de release. 

Volgens Netflix zouden 8,4 miljoen abonnees zich er in ieder geval al één keer 'schuldig' aan gemaakt hebben, een trend die tussen 2013 en 2016 bovendien vertwintigvoudigd is.  

De trend wint zelfs zo gestaag aan terrein, dat 'ie inmiddels een eigen hashtag heeft. Met de nieuwste plannen van de streamdienst, vrezen we echter grotere schade dan een hashtag.