Ben Affleck gaat zijn BFF Matt Damon regisseren in een film over een oud-agent, die voor tientallen miljoenen fraudeerde met een Monopoly-spel van McDonalds. De twee boezemvrienden uit Boston gaan dit doen voor Fox, dat als winnende partij uit de bus kwam na een ware strijd om de rechten op het verhaal.

Article continues after the ad

Strijd om de rechten

De Amerikaanse website The Daily Beast publiceerde op 28 juli het bizarre waargebeurde verhaal over deze oplichterij rond het Monopoly spel van de hamburgerketen. Vervolgens brak in Hollywood de pleuris uit, want iedereen probeerde de rechten op het verhaal te bemachtigen. Universal wilde er een Kevin Hart-komedie van maken, terwijl Warner het wel zag zitten om er een Steve Carell-film van te maken met Crazy Stupid Love-regisseurs John Requa & Glenn Ficarra. Ook Netflix deed een gooi naar de rechten, en wilde hiervoor samenwerken met Robert Downey Jr en zijn vrouw Susan Downey als producenten. Fox, Affleck en Damon trokken uiteindelijk aan het langste eind. Wellicht was dit omdat Affleck met zijn Oscar voor Argo de beste kandidaat leek om het krankzinnige verhaal te verfilmen, of misschien deden ze gewoon het hoogste bod voor de rechten.

Misdadigers en Mormonen

Het verhaal van The Daily Beast vertelt in detail hoe het hoofd beveiliging van het bedrijf dat de fiches en kaartjes voor het Monopoly-spel maakte een succesvolle valsmunterij-praktijk opzette. Deze Jerry Jacobson, beter bekend als “Uncle Jerry”, breidde dit vervolgens uit tot een heel netwerk bestaande uit misdadigers, helderzienden, stripclubuitbaters, drugssmokkelaars en een familie Mormonen. Je verzint het niet. Het verhaal is een flinke zit, maar zeker aan te raden.

Gestrande samenwerkingen

De Boston-boys die samen doorbraken met hun Oscarwinnend scenario voor Good Will Hunting (1997) hebben de afgelopen jaren al meerdere malen plannen gemaakt om samen te werken. Steeds kwam er wat tussen; Zo zouden ze de film The Trade maken, over twee honkballers die aan partnerruil doen. Dit project strandde echter. Ook waren ze van plan een film te maken over Whitey Bulger, misschien wel de meest beruchte crimineel uit hun stad Boston. Toen was Johnny Depp ze echter te snel af met zijn film Black Mass. Ook dit keer wordt het dus afwachten of het tweetal nu wel opnieuw samen zal werken. Als we Damons cameo's in Afflecks The Third Wheel en Jersey Girl even niet meetellen hebben we het duo namelijk sinds Dogma (1999) al niet meer samen in dezelfde film gezien.