Worlds Toughest Race, Bear Grylls

Bear Grylls is terug! En zijn nieuwe Amazon Prime-programma World’s Toughest Race: Eco-Challenge Fiji is niet om over te grappen. Deze competitie is een stuk heftiger dan zijn vorige programma’s. Wij spraken de avonturier over zijn ervaringen tijdens de intense opnames.

Letterlijk de World’s Toughest Race

Maar eerst even een korte uitleg over World’s Toughest Race, waarvoor Bear Grylls de presentatie doet. 66 teams van 5 uit 30 verschillende landen nemen het tegen elkaar op in een race die zijn weerga niet kent. 11 dagen lang aan één stuk door ploeteren door de modder, rivieren oversteken, bergen beklimmen en een weg zien te vinden door bossen en nog meer van dat soort ongein. En dat dan zo snel mogelijk! Want wie zich het snelst een weg door Fiji weet te banen, mag zich de winnaar noemen. En het liefst natuurlijk met alle teamleden nog in goede staat. Hoe moeilijk kan het zijn? 

 

Levens staan op het spel

Tijdens het interview met Bear wordt duidelijk hoe heftig de race echt was. Volgens de avonturier is dit programma ook niet te vergelijken met zijn vorige presentatieklussen. “Dit zijn de beste van de beste in hun gebied”, legt hij uit. “Hun uithoudingsvermogen wordt zwaar op de proef gesteld. Het is eigenlijk gewoon een lang wetenschappelijk experiment”. 

Voor World's Toughest Race heb je dus nodig: de survival skills uit Expeditie Robinson, het uithoudingsvermogen en de vastberadenheid uit Tour de France en de teamspirit van een groep cheerleaders. Zie dat maar bij elkaar te krijgen! 

Article continues after the ad

De competitie wordt soms zelfs levensgevaarlijk. “Er waren momenten dat we moesten ingrijpen. Als het echt niet goed ging en de levens van sommige teamleden op het spel stonden.” 

 

'Je gaat pijn lijden, get over it'

Als Bear wordt gevraagd om het meest intense moment van de race te omschrijven, is zijn antwoord luid en duidelijk: de uitputting. “Op een gegeven moment heeft iedereen slaaptekort en begin je dat ook te merken. Je let minder goed op en dan wordt het gevaarlijk. Dan zie je ook welke teams echt boven de rest uitsteken en welke teams de druk niet kunnen weerstaan.” Hij adviseerde alle deelnemers voor de race dan ook om de pijn maar gewoon te accepteren. "Je gaat pijn lijden, get over it".

Volgens Bear is de lastige route niet het enige obstakel dat de kandidaten tegenkomen. “Het is niet alleen een strijd tegen de andere groepen maar ook tegen teamleden. Onderling gaat het na een tijdje namelijk botsen. Maar de grootste uitdagingen bewijzen hoe sterk we echt zijn.” Maak je klaar voor 10 episodes van intense strijd.

World's Toughest Race is nu exclusief te zien op Amazon Prime.