Matt Lucas en David Walliams

UPDATE 11-06: inmiddels is bekend dat Little Britain op NPO Start blijft staan. Hieronder volgt het originele artikel.

Netflix gooide sketchshow Little Britain afgelopen vrijdag linea recta van hun streamingdienst af. Inmiddels heeft ook de BBC deze cultserie van haar streamingservice verwijderd. Dit omdat de acteurs in bepaalde rollen in blackface te zien zijn.

Article continues after the ad

Dat schreef Variety dinsdag. En dat terwijl Netflix - volgens deze geruchten - eerder nog miljoenen overhad voor een comeback. Dat zal er nu niet meer inzitten. De beslissing van Netflix en BBC heeft natuurlijk alles te maken met de oplaaiende antiracismeprotesten na de gruwelijke dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die door toedoen van een witte politieagent om het leven kwam.


Verwijderd

Little Britain is een creatie van comedians Matt Lucas en David Walliams, die tussen 2003 en 2005 allerlei typetjes speelden en zich daarvoor ook wel eens zwart schminkten. "Er zijn veel oude programma's beschikbaar op BBC iPlayer die we regelmatig beoordelen. De tijden zijn veranderd sinds Little Britain voor het eerst werd uitgezonden, daarom is het momenteel niet beschikbaar op BBC iPlayer", liet een woordvoerder van de BBC weten aan Variety.

Nederland

Bij ons in Nederland konden we Little Britain überhaupt niet (meer) kijken op Netflix, dus daar verandert niets. Wel gaat de VPRO - de omroep die Little Britain uitzond - kijken wat men hier nu mee moet doen. Het eerste seizoen staat namelijk nog op NPO Start Plus. "We zijn ons aan het beraden", liet een woordvoerder van de VPRO dinsdagavond weten aan Trouw. "Het nieuws is nog vers. We gaan kijken wat de afwegingen zijn geweest van de BBC en Netflix en we gaan luisteren wat de makers hierover zeggen."

Verdediging

Nou, één van die makers, Matt Lucas, had eerder al gezegd dat hij het nooit meer zo zou doen. "Het zou mensen kwetsen. We maakten toen een wredere soort komedie dan ik nu zou doen", zei hij in 2017 tegen The Big Issue. "De samenleving is sindsdien veel veranderd en mijn eigen opvattingen zijn geëvolueerd. Er was geen slechte bedoeling - het enige waar je ons van kon beschuldigen was hebzucht. We wilden gewoon laten zien wat een diverse groep mensen we kunnen spelen."