Living legend Paul van Gorcum, vooral bekend door zijn vertolking van de Baron uit Bassie en Adriaan, is zondag uitgeroepen tot Acteur des Vaderlands. Is het tijd om te stoppen? No way!

Article continues after the ad

“Als ze me zouden vragen, zou ik zo weer ja zeggen”, zo vertelde Van Gorcum aan het ANP. “Ik heb zoveel gedaan, leuk dat het is opgevallen.” ‘De Baron’ heeft een cv waar je u tegen zegt. “Wat je op Wikipedia ziet, is misschien maar een derde van wat ik allemaal heb gedaan.”
 

DROMMELS

Eerst speelde Aad van Toor (Adriaan) nog gewoon zélf de rol van de Baron. Vanaf 1988 nam Van Gorcum het van Adriaantje over en dat hield hij maar liefst vol tot 1994. “DROMMELS DROMMELS EN NOG EENS DROMMELS” en de halve snackbar die hij gebruikte als scheldwoorden (“Bal gehakt! Frikandel!”) zijn nog altijd even legendarische uitspraken.
 

 

Dag vriendjes… en vriendinnetjes!

Of Van Gorcum, die je ook kent als de stem van Gargamel uit De Smurfen, ooit nog terugkeert als de opperslechterik uit Bassie en Adriaan, is helaas niet bekend. Die vervloekte clown en acrobaat zijn hoe dan ook nog altijd enorm populair. Als het aan de gemeente Vlaardingen ligt, krijgen de twee zelfs een eigen pretpark!
 

 

Slechte gezondheid

Het zat Van Gorcum niet mee de laatste jaren. In 2016 kreeg hij een verschrikkelijke diagnose: prostaatkanker. Hij is nog steeds niet genezen en moet nog vaak ter controle naar het ziekenhuis. Ondanks alles, zou hij zo weer ja zeggen tegen een acteerrolletje! “Tegenwoordig moet je vaak meer dan honderd voorstellingen achter elkaar spelen en misschien dat ze denken dat ik het niet meer volhoud”, aldus Van Gorcum. “Maar ik zou het zo doen.”