Of je nu maandag weer naar school moet of je je diploma tien jaar geleden al hebt opgehaald: er gaat niks boven een lekkere high school-film. Wij hebben de beste voor je op een rijtje gezet, van cultklassiekers tot kaskrakers!

Fast Times at Ridgemont High (1982)

De meeste high school-komedies zaten vol met hitsige pubers (gespeeld door net iets te oude acteurs), melige grappen en duffe seksscènes. Fast Times maakte van de tieners mensen van vlees en bloed, die kampten met problemen als liefdesverdriet en abortus. Maar gelukkig valt er ook genoeg te lachen, met name om Sean Penn als de zorgeloze stoner Spiccoli. De vroege rollen van acteerkanonnen als Nicolas Cage, Jennifer Jason Leigh en Forest Whitaker maken het feestje compleet!

The Breakfast Club (1985)

In deze 80s klassieker moeten vijf tieners voor straf op zaterdag naar school om een opstel te schrijven. Ondanks de grote verschillen tussen de scholieren, ontstaat er toch een bijzondere band tussen de tegenpolen. Van regisseur John Hughes, die ook tekende voor high school-klassiekers als Sixteen Candles en het hieronder besproken Ferris Bueller’s Day Off.

Ferris Bueller’s Day Off (1986)

In deze luchtige feelgood-film speelt Matthew Broderick een bijdehante scholier die samen met zijn vriendin en beste vriend een dagje gaat spijbelen. Maar de schooldirecteur zet alles op alles om het drietal weer in de banken te krijgen! In de jaren 90 verscheen een aanzienlijk minder succesvolle televisieserie over Ferris en zijn vrienden.

Clueless (1995)

Cher alles wat haar hartje begeert: status, geld en populariteit. Ze besluit haar talenten in te zetten om anderen te helpen, maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Clueless groeide uit tot een cultklassieker, niet in de laatste plaats dankzij Alicia Silverstone als de even onnozele als onweerstaanbare Cher. Gebaseerd op Jane Austens klassieke roman Emma uit 1815, geloof het of niet.

Mean Girls (2004)

Cady Heron, een Amerikaanse tiener die is opgegroeid in Afrika, komt in de jungle van de middelbare school terecht. Naïef als ze is, sluit ze vriendschap met de meiden uit de titel. Maar als Cady wordt verraden, neemt ze op meedogenloze wraak op haar plaaggeesten. Het vlijmscherpe scenario van comédienne Tina Fey wordt tot leven gewekt door puik acteerwerk van Rachel McAdams (The Notebook), Amanda Seyfried (Mamma Mia!) en Lindsay Lohan (ja, echt!).

Angus, Thongs and Perfect Snogging (2008)

Dat Amerika niet het alleenrecht heeft op uitstekende high school-films bewijst Angus, Thongs and Perfect Snogging. In deze Britse komedie staat Georgia op het punt om vijftien te worden. Hoog tijd voor een vriendje! Ze valt als een blok voor Robbie, maar die lijkt meer oog te hebben voor de aartsvijand van Georgia. Gebaseerd op de jeugdroman Tijger, Tanga´s en Tongzoenen van Louise Rennison.

To All The Boys I’ve Loved Before (2018)

Lara Jean lijdt een onopvallend leven op school. Maar daar komt snel verandering in wanneer al haar liefdesbrieven op straat komen te liggen. To All The Boys I’ve Loved Before is misschien wel de best ontvangen Netflix Original-film ooit. En het is niet moeilijk om te zien waarom: Lana Condor (X-Men: Apocalypse) is supercharmant in de hoofdrol en de emoties gaat net wat dieper dan we gewend zijn van dit soort tienerkomedies.

Bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart kunnen klanten tegenwoordig online al hun boodschappen bestellen, waarna je ze alleen nog even op hoeft te pikken (ze doen daar blijkbaar nog niet aan bezorgen). Om deze nieuwe service te promoten heeft de winkelketen nu een best wel briljante commercial laten maken, waarin auto's uit allerlei filmklassiekers komen shoppen bij Walmart.

 

Van The Dark Knight tot Knight Rider

In de gauwigheid zien we hier eerst de Batmobiel uit The Dark Knight voorbijkomen, gevolgd door de Ecto 1 van de Ghostbusters en de legendarische pratende Pontiac KITT uit Knight Rider. Maar daar begint het pas, want hierna zien we ook nog hoe de hondenkopwagen uit Dumb & Dumber, het kleurrijke busje uit Scooby Doo, een met babyraptors gevulde Jurassic Park-jeep, en de Flintstones-mobiel hun boodschappen bij Walmart komen halen.

 

Net als je denkt dat het budget onderhand op moest zijn (alleen al aan auteursrechten moet dit potje klauwen vol geld gekost hebben, en dan hebben we het nog niet eens over de CGI gehad) zien we daar ook nog de vliegende DeLorean uit Back to the Future 2 en Autobot Bumblebee aankomen. En dan hebben we er misschien nog een paar gemist ook. Het is dat Walmart geen vestigingen in de Benelux heeft, maar anders waren wij na dit spotje meteen overgeschakeld van de Appie naar deze filmnerd-vriendelijke keten.

 

Heel Holland Bakt-kandidate Maroeska Metz lijkt steeds meer ergernis op te wekken bij tv-kijkend Nederland. Rond de seizoenstart begin december werd al duidelijk dat deze wel erg opvallend getalenteerde kandidate een eigen kookboek heeft geschreven én een eigen cateringbedrijf heeft. Toen voorspelden we al dat dit relletje wel eens uit de hand zou kunnen gaan lopen, en nu is het zover. Nu Maroeska voor de derde week op rij gewonnen heeft lijkt de heisa rond haar persoon het k̶o̶o̶k̶p̶u̶n̶t̶  bakpunt te hebben bereikt. Maar dat zorgt dan wel weer voor leuke tweets.

 

 

 

 

 

Tarte Tatin? Tarte Chagrin zul je bedoelen!

Volgens Omroep Max is koken niet hetzelfde als bakken, en kan mevrouw Metz daarom gewoon meedoen aan de voor amateurbakkers bedoelde show. Die vlieger lijkt echter niet helemaal op te gaan. De opdracht waarmee de 60-jarige kookboek-auteur gisteren won was een tarte tatin. Meerdere twitteraars wezen erop dat op Maroeska's eigen site nota bene een filmpje staat waarop ze haarfijn uitlegt hoe je dit bakt.

 

Sommige kijkers beginnen zo pissed off te worden dat ze het inmiddels al op de man beginnen te spelen, en ook Maroeska's voorkomen bekritiseren:

 

 

Een grove Twitteraar heeft het zo gehad met Maroeska dat hij haar in één adem noemt met de door-en-door slechte King Joffrey uit Game of Thrones?!
 

 

Omroep Max blijft vooralsnog vierkant achter Maroeska staan, maar daarmee neemt de omroep wel een risico. Heel Holland Bakt is immers hun grote kijkcijferkanon met meer dan drie miljoen kijkers. Alleen Wie is de Mol weet een vergelijkbaar aantal Nederlanders aan de buis gekluisterd te houden. Nu kijkers online beginnen te mopperen dat de lol er nu voor hen af is wordt het interessant om te zien of de kijkcijfers van Heel Holland Bakt gaan teruglopen. Binnen een paar weken zullen we merken of dit ook het geval is.