Bij Superguide houden we van films, ook al vinden we ze lang niet allemaal goed. Het maken van films is een megakarwei en elke keer dat een film flopt, breekt ons hartje een klein beetje…

Helaas vallen sommige films tegen, worden ze op een slecht tijdstip uitgebracht, of slaan ze gewoon niet aan… Dit waren een paar van de grootste flops van 2018.

A Wrinkle In Time

De verwachtingen voor de Disney-versie van een bekend Amerikaans sciencefictionboek waren best hooggespannen. Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Mindy Kaling en Chris Pine konden de film van regisseur Ava DuVernay niet aan de man brengen.
 

Article continues after the ad

 

Volgens schattingen leed Disney tussen de 80 en 180 miljoen dollar verlies op A Wrinkle In Time. Na de slechte voortekenen in Amerika werd de release in veel andere landen zelfs geschrapt.

Solo: A Star Wars Story

Het gaat een beetje ver om Solo een regelrechte flop te noemen, maar het tegenvallende resultaat van de film heeft wél verstrekkende gevolgen gehad.

De film leverde bijna 400 miljoen dollar op, maar kostte volgens schattingen zo’n 500 miljoen dollar om te maken (inclusief marketingkosten). De kans is groot dat de film uiteindelijk wel winst maakt, door Blu-Ray-verkoop, digitale verhuur en streamingservices, maar het is de éérste keer dat een Star Wars-film niet direct een hit werd… 
 

 

Disney, dat van plan leek om ons te bedelven onder een niet aflatende stroom van Star Wars-films, krabbelde zich even achter de oren en stopte meteen een aantal projecten.

Dat gezegd hebbende is Solo geen drol van een film; hij is gewoon een beetje middelmatig. Niet wat je verwacht van een Star Wars-icoon als Han Solo!

The Nutcracker And The Four Realms

Het ballet De Notenkraker is wereldberoemd, mede dankzij de betoverende, beetje creepy muziek. Hoewel het verhaal zich eigenlijk rond Kerst afspeelt, ging The Nutcracker And The Four Realms al eind oktober/begin november in première. Dat was nogal aan de vroege kant voor een kerstverhaal, en de negatieve recensies hielpen ook niet echt…
 

 

Daarnaast had men misschien ook niet verwacht dat iedereen in die periode massaal naar Bohemian Rhapsody zou gaan! Al met al sloeg Disney dit jaar een paar flinke miskleunen, maar waren andere films zó succesvol (Black Panther, Avengers: Infinity War) dat het ook geen ramp is.

Early Man

Als Aardman Animations een nieuwe film uitbrengt, dan is dat doorgaans een reden om eventjes héél goed op te letten. De studio bedacht o.a. Wallace & Gromit, Shaun The Sheep en het onvergetelijke Chicken Run!

Ondanks het stemtalent van Eddie Redmayne, Tom Hiddleston en Maisie Williams was er weinig animo voor Early Man; een verhaal over holbewoners die in contact komen met een geavanceerde, boosaardige beschaving.

 

De film kreeg prima kritieken, maar speelde nauwelijks quitte... Hier hadden we echt op een veel beter resultaat gerekend.

Redbad

Na het megasucces met Michiel de Ruyter, de film over één van ‘s werelds bekendste admiraals ter wereld uit de geschiedenis aller tijden ooit, hoopte regisseur Roel Reiné dit kunststukje nog een keer te herhalen. Dit keer met… één of andere dude.

De Friese koning, die weerstand bood tegen de Christelijke bekeerdrang, is natuurlijk wel een beetje bekend, maar lang niet genoeg om veel kijkers te interesseren. Waar schoolklassen prima naar Michiel de Ruyter konden, voor een spannende geschiedenisles, is Redbad te veel een streekheld.

 

Redbad werd deze zomer één van de grootste flops uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Volgens de makers speelden de ‘extreem goede zomer en het WK-voetbal’ een hoofdrol bij het floppen van Redbad. Dat... zou kunnen, maar bijna niemand vond het echt een goede film, en het epos zat in het vaarwater van Avengers: Infinity War, Deadpool 2 én Solo: A Star Wars Story. Dan maak je het jezelf niet makkelijk.
 

Robin Hood

De regisseur van Peaky Blinders die het verhaal van Robin Hood onder handen neemt? Met Taron Egerton als de beroemde struikrover en Jamie Foxx als zijn mentor? Met elke letter die we in de vorige zinnen lazen werden we gelukkiger, maar ergens ging er iets helemaal mis tijdens het maken van de film. Robin Hood leed een flink verlies; dat overkwam de dievenkoning nog niet vaak...

 

Het precieze aantal Robin Hood-films hebben we niet paraat, maar het zijn er sinds 1908 ongeveer 80. En dan zeuren we tegenwoordig over al die reboots!