Iedereen had het erover

Tien jaar geleden werd Alphen aan den Rijn opgeschrikt door een heftige schietpartij. Zeven mensen lieten het leven (inclusief de schutter) en zeventien mensen raakten (zwaar)gewond. Art Rooijakkers ging vanavond in Iedereen had het erover met één slachtoffer terug naar de plaats delict.

Article continues after the ad

Adem Aksoy blikt hier terug op het moment dat zijn leven veranderde.

Oog in oog met de schutter

Het was voor hem een dag als alle andere: hij haalde zijn visje bij de plaatselijk visboer tot hij plots werd opgeschrikt. "Er kwamen huilende kinderen met moeders binnen en ik vroeg: wat is er aan de hand?" Ze vertelden hem dat er werd geschoten. "Geschoten? Ik dacht: waar hebben ze het over? Mijn intuïtie zei me dat ik iets moest doen. Ik loop door die schuifdeuren en ik zie aan mijn rechterkant de schutter staan. Ik spreek hem aan en ik zeg: 'wat doe je?'" Voordat die woorden echter zijn mond verlaten, raakten twee kogels al zijn lijf.

Waarschuwing voor anderen

Echter, hij had een geluk bij een heel groot ongeluk. "Gelukkig draaide ik me ook half om, want anders was die kogel dwars door mij heen gegaan en had ik hier niet meer gestaan", legt hij uit. "Ik zag daarna dat hij aan het herladen was. Dat is mijn kans geweest om te vluchten, het winkelcentrum in." Adem rende met gevaar voor eigen leven nog zo'n 150 meter en waarschuwde ondertussen zijn voorbijgangers.

Getuigen van diverse moorden

Helaas kwam dat voor een man in een scootmobiel te laat. "Negen kogels in zijn borstkas en die is hier overleden. Iedereen kon over de toonbank klimmen, maar hij niet", denkt de ooggetuige zo'n tien jaar na dato nog altijd terug. "Die meneer heeft geen been, zit in een scootmobiel en is op leeftijd. Dan komt hij zo aan zijn einde. Dat kan toch niet? Daar heb ik altijd over nagedacht." 

Hulp van bovenaf

Voor Adem was er echter nog wel hoop, al scheelde dat weinig nadat hij door de kogels neerviel. "Gelukkig had ik nog de kracht om op te staan, heb ik die deur doorgetrapt en ben ik neergevallen. Ik heb daar een paar minuten gelegen tot er mensen van een winkel mij hielpen om te schuilen. Die mensen hebben op mij ingepraat tot er hulp kwam." Uiteindelijk is hij naar het ziekenhuis overgebracht en na een operatie, bleek hij 40 centimeter van zijn dunne darm kwijt. "Het had erger kunnen aflopen." 

Iedereen Had Het Erover is iedere woensdag om 21.30 uur te zien op RTL4. Bekijk hier de aflevering terug.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.