Stichting Skepsis heeft in Arjen Lubach een nieuwe ambassadeur gevonden. Voor het eerst sinds 2004 reiken ze hun Skeptische Piramidependel uit.

Article continues after the ad

Kritiek met humor

De televisiemaker krijgt de prijs voor 'zijn creatieve inzet om het algemene publiek te informeren over zaken zoals homeopathie, anekdotisch bewijs, toeval en voeding’, aldus Stichting Skepsis. Ook zegt het bestuur van Skepsis de manier te bewonderen waarop Lubach en de makers van het programma Zondag met Lubach kritische onderwerpen weten om te zetten in humoristische items.

Stichting Skepsis

Skepsis is een stichting voor kritisch wetenschappelijk onderzoek naar paranormale verschijnselen en pseudowetenschappen. "Tussen religie en wetenschap ligt een terrein dat zich mag verheugen in een toenemende belangstelling", schrijft de stichting op de eigen website. "De Stichting Skepsis stelt zich ten doel buitengewone beweringen aan een kritisch onderzoek te onderwerpen."

Arjen Lubach en zijn team doen dit blijkbaar op zó'n bevredigende manier, dat de stichting pas voor de vijfde keer sinds 1996 de Skeptische Piramidependel uit de kast haalt. De prijs werd eerder toegekend aan Maarten Spanjer (1996), Midas Dekkers (1997), Wim T. Schippers (2001) en Hans Hoogervorst (2004). In de toekomst wil Skepsis de prijs wel vaker gaan uitreiken.