Arjan Erkel, iedereen had het erover

Art Rooijakkers liet de showbizzonderwerpen - als Sieneke vorige week - even achter zich in deze aflevering van Iedereen had het erover. De presentator bezocht onder meer Arjan Erkel, een voormalig medewerker van Artsen zonder Grenzen die in 2002 werd ontvoerd.

Article continues after the ad

Deze bijzondere aflevering zal menig kijker niet onberoerd laten.

Extreem gevaarlijk gebied

"Arjan Erkel werkte in Dagestan bij de opvang van Tsjetsjeense vluchtelingen in een gebied dat bekend stond als 'extreem gevaarlijk'. De ontvoering duurde maar liefst 607 dagen en nu 19 jaar later woont Arjen met zijn vrouw en kinderen in Rotterdam", introduceert Art zijn onderwerp. En dat is direct het startsein voor Arjan om een heftige trip down memory lane te maken.


Ontvoering en mishandeling

Art Rooijakkers wil weten hoe het begon. "'s Avonds ben ik gaan eten bij mijn verloofde en haar familie en we rijden weg en ineens zie ik vanuit de berm een auto voor ons komen", blikt hij terug op het bewuste moment. "Toen opeens werden we verblind en zag ik drie gasten met getrokken pistolen op ons afkomen. Ik dacht toen direct: nu komen ze me halen. Ik werd door een vierde persoon keihard neergeslagen op mijn hoofd, viel neer en ze hebben me toen compleet in elkaar geslagen." Op dat moment dacht hij alleen maar aan zijn enorme wil om te leven. 

Graf graven

De eerste dagen waren een regelrechte hel. "Kom ik hier ooit uit? Als het mis gaat, ben ik degene die met een afgesnede hoofd ergens op een paaltje belandt", zo denkt hij terug. Zijn ontvoerders slingerden hem die eerste weken van plek naar plek tot ze bij een vaste verblijfplaats kwamen. "Ze hadden ondergronds een huis voor zichzelf en toen begonnen ze een gat te graven. Dat werd mijn kamer. Daar heb ik vijftien maanden gezeten. Alles kwam eruit: ik was zo zielig. Ik wist niet dat ik zoveel tranen had." 

Op zoek naar vrijheid

Maanden zonder uitzicht volgden en op een gegeven moment verloor hij de hoop. "Het was zo erg dat ik dacht: ik kan maar beter dood zijn en ik kan maar beter zelfmoord plegen." Maar zijn eer en trots hielden hem op de been, en met succes. Na meer dan anderhalf jaar kwam hij mede door de inzet van zijn vader vrij! 

Inmiddels gebruikt hij zijn heftige verhaal om anderen te motiveren het beste uit zichzelf te halen. 

Iedereen had het erover gemist? Je bekijkt de aflevering hier terug.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.