Arie Boomsma

We hoorden de afgelopen week niets anders: Johan Derksen, Veronica Inside, Akwasi en racisme. Ook Arie Boomsma mengde zich in de discussie en mede dankzij zijn post op Instagram trokken de adverteerders van het programma zich terug. Daar krijgt Arie behoorlijk wat kritiek op, maar hij weet goed van zich af te bijten en reageert komisch op de haatcomments onder zijn Instagram post.

Als redactie vraag je jezelf af hoe je een eigen draai kunt geven aan urgente thema's. Ben je goed, dan kom je met verrassende invalshoeken. Je houdt de kijker wakker. Ben je over de jaren afgegleden van sportprogramma naar matige talkshow over de actualiteit dan praat je de alsmaar kleiner geworden doelgroep naar de mond. Voorspelbaar, als onderbuikspreekpoppen op repeat. Drie presentatoren die toen ze jong waren een bovengemiddeld talent hadden, en nu krampachtig vasthouden aan een tanend podium in de hoop dat hun rol als pestkop op het nationale mediaplein nog een paar jaar langer verward zal blijven worden met die van strijder voor het vrije woord. Tóch vind ik dat zo'n programma in een democratie een plaats verdient op televisie. Of op internet, waar de doelgroep van tegen vluchtelingen, gekleurde Nederlanders, vrouwen, homo's en transgenders agerende toetsenbordtijgers nog net wat groter is. Dus nee, zo'n programma hoeft van mij niet uit de lucht. Wel vraag ik me af hoe lang je als zender, als kijker en vooral als adverteerder nog de andere kant op kan blijven kijken. Steeds maar weer roepend dat het racisme en de homohaat die als diarree uit de monden van deze presentatoren sproeit, slechts de mening van die mannen zelf is, en niet de jouwe. Je steunt die mening. Je maakt hem mogelijk. Dat is al jaren een dubieus statement, maar deze maand mag je het onomwonden solidair noemen met waarden en woorden die loodrecht staan tegenover de positieve verandering die op dit moment de wereld in haar greep heeft. Nu er eindelijk echte verandering op gang begint te komen op zo'n groot thema, moet je jezelf toch afvragen of dit nu de groep is waar je bij wil horen.

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

 

De reacties

Onder #teamJohan spuwen veel mensen hun gal over Arie Boomsma. "Arie is teveel in zijn arie geneukt door de dominee en pastoor overduidelijk", klinkt een boze Instagrammer. Daar weet hij wel wat op! "Technisch gezien kan een kerkganger maar door één van die twee geneukt worden. Bij protestanten is het dan de dominee, bij katholieken de pastoor. Maar door beide zou wel heel onfortuinlijk zijn, en niet zo waarschijnlijk. Zelfs niet voor iemand die eerst voor de EO werkte en daarna voor de KRO."

Een andere 'fan' vindt Arie een 'vieze vuile matennaaier'. De nieuwe vader reageert hier vooral op het verkeerde Nederlands in het bericht en wijst de hater op zijn fouten. "Dank voor je eloquent geformuleerde comment. Ik zou vuile en vieze niet in dezelfde zin gebruiken. Vooral omdat je later in je tekst ook nog een keer het woord ‘smerige’ aanhaalt. Ze betekenen alledrie hetzelfde." Fijn zo'n gratis taallesje. En zo gaat het nog wel even door. 

Article continues after the ad

 

Een leuk gesprek om aan te gaan

Arie geeft toe dat het meestal niet slim is om in te gaan op zulke reacties, maar dat het soms wel 'een leuk gesprek is om aan te gaan.' Arie lijkt zich sowieso niet stil te kunnen houden als hij ergens iets van vindt. Hij reageerde op Instagram ook kritisch op de besluiten van Mark Rutte omtrent de sportscholen.