Wat is dat toch met die creepy kinderen in horrorfilms? Ze jagen ons keer op keer weer de stuipen op het lijf met hun enge stemmetjes en ingevallen starende ogen. Wij zetten het griezeligste grut uit de filmgeschiedenis voor je op een rijtje!

8. Carol Anne Freeling (Poltergeist)

Regisseur Tobe Hooper snapt het: kinderen zijn doodeng! Zo ook de op het oog schattige Carol Anne in Poltergeist. “They’re here”, waarschuwt ze nog. Maar dan is het al te laat. In werkelijkheid ging het haar helaas niet beter af: actrice Heather O’Rourke stierf op twaalfjarige leeftijd aan een hartstilstand.

7. Jason Voorhees (Friday the 13th)

Voordat Jason zich verschool achter het iconische hockeymasker, was hij een vrolijk jochie dat de zomer vierde in Camp Crystal Lake. Hoe dat is afgelopen leren we in de eerste Friday the 13th-film, waar de jonge Jason letterlijk in figuurlijk opduikt in het laatste shot van de film. Nog steeds van de effectiefste eindes uit de horrorgeschiedenis!

Article continues after the ad
 

6. Cole Sear (The Sixth Sense)

Haley Joel Osment werd genomineerd voor een Oscar voor zijn ijzingwekkende rol van het paranormaal begaafde jochie Cole Sears in The Sixth Sense. Mocht je trouwens een jeugdtrauma hebben opgelopen dankzij deze horrorhit, dan kan het heel therapeutisch werken om even te googelen op afbeelding op de naam van deze jonge acteur.

5. Michael Myers (Halloween)

Net als Jason, maakt ook een piepjonge Michael Myers zijn opwachting in zijn eerste film. We kijken door zijn ogen, terwijl hij zijn eerste moord pleegt. Waarom de moordenaar uit Halloween hoger staat dan Jason? Michael draagt een clownskostuum. ‘Nuff said!

4. Gage Greed (Pet Sematary)

In Pet Sematary herrijst Cage uit de dood nadat hij is verongelukt. Griezelig genoeg was acteur Miko Hughes nog geen drie jaar oud toen zijn ouders tekenden voor de rol van psychopeuter. Fun fact: Miko speelde daarna nog vijf jaar mee in Full House! Gisteren verscheen een gloednieuwe trailer van de langverwachte remake.

3. Damien Thorn (The Omen)

In de horrorklassieker The Omen is Damien het stralende middelpunt van een reeks bizarre ‘ongelukken’. Dat is geen toeval, hij is niemand minder dan de zoon van Satan! Het ventje dat Damien speelde werkt trouwens tegenwoordig als projectontwikkelaar. Valt de appel toch niet ver van de boom!

2. De Grady-tweeling (The Shining)

In de gangen van het Overlook Hotel wordt de jonge Danny geconfronteerd met twee ondode leeftijdsgenootjes: “Come and play with us, Danny. Forever... and ever.” Ze zijn maar een paar seconden in beeld, maar dat is genoeg voor een van de beroemdste kippenvelmomenten uit de filmgeschiedenis! Het vervolg op The Shining verschijnt dit jaar nog in de bios!

1. Regan MacNeill (The Exorcist)

The Exorcist staat te boek als de beste horrorfilm aller tijden en dat is voor een groot deel te danken aan Linda Blair. Zij speelt Regan, een twaalfjarig meisje dat vloekt, kotst, krabt en scheldt. Een doodgewone tiener zou je zeggen, maar het arme wicht is bezeten door de duivel! Blair werd genomineerd voor een Oscar in de categorie beste bijrol.