Ant en Dec

Ant & Dec hebben zich op social media verontschuldigd voor een paar sketches van meer dan 15 jaar geleden waarin ze een stel Jamaicaanse vrouwen nadoen. De twee zijn in de sketches helemaal zwart geschminkt en ze "beseffen nu dat dit verkeerd was".

'Oprechte verontschuldigingen'

Het komedie duo lag al een tijdje onder vuur om de blackface-sketches, die mensen racistisch en denigrerend vinden. Gisteren kwamen Anthony McPartlin en Declan Donnelly met een statement op hun social media kanalen: "In afleveringen van 'Saturday Night Takeaway' deden we ons voor als zwarten in een deel van de show. We beseffen nu dat dit verkeerd was en we bieden onze oprechte verontschuldigingen aan de mensen die we hebben beledigd. We zijn hier een aantal jaren geleden bewust mee gestopt en we zouden deze sketches tegenwoordig zeker niet meer maken."

De scenes in kwestie werden in 2003 en 2004 uitgezonden. Het duo neemt ook maatregelen. "Deze sketches en elke andere vorm van content die mensen kunnen beledigen, zullen niet meer op ITV Hub of het Saturday Night Takeaway YouTube kanaal staan." In een artikel van The Sun kun je nog wel een deel van de sketch zien. 

Article continues after the ad

Ophef

Ant & Dec volgen een heleboel andere die de afgelopen tijd hun excuses hebben aangeboden. Na alle ophef rondom discriminatie en de Black Lives Matter-protesten krabbelen steeds meer mensen terug over producties van vroeger. Zo werd Little Britain eerder van Netflix gesmeten om een paar blackface-scenes en vindt ook Diederik Ebbinge dat één van zijn sketches tegenwoordig niet meer zouden kunnen.