Angela de Jong

TV-columniste en 'schrik van Hilversum' Angela de Jong vindt dat de NPO een intens slechte beurt maakt met het tweede seizoen van Jouw Stad, Ons Dorp, dat recent van start ging op NPO 1. Ze verwacht zoiets 'plats' eerder bij SBS.

Article continues after the ad

Dat schrijft ze in haar nieuwste tv-column voor het AD. In Jouw Stad, Ons Dorp ruilen dorpelingen en stedelingen voor even van woonsituatie om nu eens écht te kijken hoe het er bij 'de ander' aan toegaat met als doel: vooroordelen benoemen en uit de weg ruimen. "Het is echt een leuk idee", begint Angela. "Actueel ook." Toch slaat de tweede reeks volgens haar de plank volledig mis.

Effectbejag

Die oprechtheid en bereidheid om op een integere manier vooroordelen aan te kaarten, ziet Angela niet meer. "Helaas is er van een oprechte poging om de kloof te dichten niks meer over in het tweede seizoen van Jouw Stad, Ons Dorp. Het is de zoveelste platte variant geworden op Jouw Vrouw, Mijn Vrouw en Steenrijk Straatarm, waarbij het effectbejag vooropstaat", schrijft ze lekker fel (zoals we van haar gewend zijn).

Jouw Stad, Ons Dorp - "Een theetje drinken"

Voormalig Mrs. Netherlands Universe Sophia en haar man Erik uit het Gelderse Ermelo ruilen met studenten Lisa en Jurjen uit Groningen. Daar maken ze kennis met een wel heel interessant synoniem van "een theetje drinken".

Geplaatst door NTR op Vrijdag 1 mei 2020


Krom

Het voelt allemaal heel krom. Angela komt ook met wat voorbeelden om haar punt extra duidelijk te maken. "Want wat zegt het over de verschillen tussen een dorp en een stad als twee pornosterren uit Rotterdam een weekje vrijwilligerswerk gaan doen bij een opvang voor invalide dieren in Biervliet? In een naveltruitje, dat detail wil ik u niet onthouden. Of als een voormalig tv-presentatrice (Sophia de Boer, bekend van Prijs je Rijk en Explosief) in de aflevering van afgelopen woensdag haar vrijstaande huis in Ermelo verruilt voor een plakkerig studentenhuis in Groningen, waarbij de theezakjes aan het plafond herinneren aan de veroveringen van de bewoners?" Nou, haar antwoord kun je vast al wel raden: "precies, helemaal niks".

Vooroordelen

En twee Groningse studenten die naar de Veluwe verkasten en daar in een bejaardentehuis werkten? Dat vindt ze al helemaal nergens op slaan. "Alsof mantelzorg typisch iets is voor een dorp en een fenomeen is dat in de stad niet aan de orde is. Klinkklare onzin natuurlijk." Volgens Angela is het inmiddels zóver doorgeslagen, dat Jouw Stad, Ons Dorp juist vooroordelen kweekt in plaats van aankaart. "Jouw Stad, Ons Dorp beslecht geen vooroordelen, het creëert juiste nieuwe. Je verwacht zoiets eerder bij SBS dan bij de NPO."

Jouw Stad, Ons Dorp is elke woensdag om 21:30 uur te zien op NPO 1.