Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink in Op1

Angela de Jong zat gisteren met stijgende verbazing naar NPO-talkshow Op1 te kijken. Volgens haar kunnen de 'dubbele petten' nu écht niet meer door de beugel!

Article continues after the ad

Naast BN'ers en hele zenders, hakt Angela ook regelmatig een programma in de pan via haar goed gelezen AD-columns. Ook de nieuwste is weer vlijmscherp en edgy. Ze vindt het namelijk niet kunnen dat Op1 af en toe één van de eigen presentatoren uitnodigt als gast om iets te pluggen.

Angela de Jong

Incestueus

Angela vindt het zelfs "incestueus en NPO-onwaardig", schrijft ze. "Het gaat vaak over de dubbele petten van Peter R. de Vries. Maar laten we het eens over Op1 hebben. Want ook daar lopen de rollen steeds vaker door elkaar. De ene dag zit iemand er als presentator, de andere dag als gast omdat er een nieuw programma gepromoot moet worden." Vervolgens komt ze met een paar treffende voorbeelden.

Op1-ophef 

Angela telt inmiddels zes gevallen van presentatoren (of redacteuren) die in het eigen programma verschijnen. Van Sophie Hilbrand, Tijs van den Brink en Sander Schimmelpenninck die hun eigen programma's kwamen pluggen, tot een theoloog die on the side een boek promootte (waar de broer van Tijs aan meeschreef). "Ik neem aan dat Tijs dit jaar een extra duur verjaardagscadeautje krijgt van zijn broer", grapt ze. "Misschien moet ik ze er even aan herinneren dat exact dit ‘wij van wc-eend’-gedrag een van de oorzaken was van de teloorgang van RTL Late Night.

Reclameplatform

Op1, dat komende zomer wat presentatoren gaat switchen, ontpopt zich volgens de columniste tot "een uiterst handig reclameplatform voor alle betrokkenen". "En dat kan blijkbaar gewoon bij de publieke omroep. Het wachten is nu tot Peter R. de Vries invalt als presentator."

De hele column van Angela de Jong kun je hier lezen.