Ab Osterhaus in Op1

Viroloog Ab Osterhaus, die veelvuldig het coronavirus duidt in talkshow Op1, kreeg de afgelopen tijd best veel kritiek te verwerken. Nu neemt AD-columniste Angela de Jong het voor 'm op!

Article continues after the ad

Door hem te vergelijken met... Peter R. De Vries?!

Ab Osterhaus

De ervaren viroloog Ab Osterhaus kreeg sneren van de heren van Veronica Inside, zag hoe een NRC-columnist hem verwarrend en onnavolgbaar noemde én dan kwam weekblad Story ook nog eens met een explosief verhaal over zijn 'geldzucht'. "Ab toont zich in alles een waardig stand-in van Peter R. de Vries, nu die deze weken logischerwijs minder in beeld is", schrijft Angela de Jong in haar nieuwste column. Ze neemt het juist op voor de viroloog. "Hij maakt zijn punt hoe dan ook en laat zich niet verleiden tot eenlettergrepige antwoorden als er nog allerlei mitsen en maren aan toe te voegen zijn."

Angela de Jong, commentaar


De nieuwe Peter R.

Angela maakt de vergelijking met Peter R. de Vries 'niet voor niets', zo schrijft ze. "Wie wel eens een blik op sociale media werpt of – ik noem maar iets – een voetbaltalkshow kijkt, weet dat viroloog Osterhaus inmiddels bij een aantal mensen dezelfde fysieke reactie oproept als de misdaadverslaggever." Onterecht, vindt de columniste. Zij vindt hem beter te pruimen dan "een columnist, een politicus of voetbalkenner".

Kop van Jut

"Toegegeven, ik zucht ook wel eens als ik zijn hoofd wéér zie in de line-up", nuanceert Angela, maar tóch ze ziet hem nog altijd liever dan die columnist, politicus of voetbalkenner die ze hierboven al benoemde. Ook is het nodig om iemand te hebben waar twitteraars op kunnen zeiken, redeneert ze. "Laten we blij zijn dat Osterhaus zich af en toe beschikbaar stelt als nationale kop van Jut. Dan hebben de labiele geesten op Twitter iemand om zich op uit te leven, wat kapotgeslagen bushokjes én dus mensen op straat scheelt."

De hele column van Angela kun je hier teruglezen!